Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2008, week 44

Eloquente brompot

dagcolumn
4.1 met 13 stemmen 525
Blij dat de Amerikaanse verkiezingen voorbij zijn. Wat een mediacircus! Mijn enige vrolijke zapmomenten waren die waarin de immer relativerende Maarten van Rossem een fanatieke VVD-er of andere fundamentalist op zijn nummer zette met snedige ironische oneliners. Geen drogreden is hem te min, appels en peren kunnen uiteraard best met elkaar worden vergeleken en feitenkennis moet je selectief inzetten.

Van mij hoeft Van Rossem geen gelijk te hebben. Het is mij genoeg dat hij de zaak ontregelt…

Mobieltje

dagcolumn
4.2 met 12 stemmen 985
Wij hadden bij ons thuis een bakkerij en dus maakte de telefoon al vroeg deel uit van mijn leven. Want als je een ‘zaak’ had, dan moest je bereikbaar zijn voor je klanten. Ergens in ons huis hing zo’n zwart geval aan de muur en dat rinkelde van tijd tot tijd. Mijn moeder was er altijd als de kippen bij om de ‘hoorn van de haak’ te nemen – ja, kindertjes, zo ging dat vroeger – om vervolgens opgewekt te melden: met bakkerij Elgersma.
Die bereikbaarheid was blijkbaar erg belangrijk,…

Bush

dagcolumn
2.5 met 8 stemmen 319
Vier jaar geleden zei iemand tegen mij, dat hij hoopte dat Bush zou winnen. Bush zou er namelijk zo'n puinhoop van maken, dat iedereen begreep dat het land flink aangepakt moet worden.
Welnu. We hebben het gezien. De overwinning in Irak blijft uit. Het aantal doden in Afghanistan is elk van die vier jaar gestegen. De verhouding met Rusland is verslechterd. In Georgië wist hij de gemoederen niet tot bedaren te brengen. Nadat Hamas de verkiezingen in de Gazastrook won, werd er niet langer…

Blank-bruine Obama wint de verkiezingen.

dagcolumn
3.9 met 12 stemmen 275
Vannacht heeft de bruin-blanke senator Barack Obama met afstand de verkiezingen in Amerika gewonnen.
Zoals in 1960 President John Kennedy de harten van vele wereldburgers sneller deed kloppen, zo doet de verkiezing van Obama dit 48 jaar later ook.
We kijken uit naar zijn daden.
Bij Kennedy stond altijd vermeld: katholiek.…

Black Tuesday

dagcolumn
4.4 met 5 stemmen 452
Nederlanders zijn er niet gerust op dat Barack Obama zijn eventuele presidentschap overleeft. Mocht woensdag blijken dat hij als winnaar uit de strijd komt, dan achten twee op de drie Nederlanders de kans groot dat de eerste zwarte president van de Verenigde Staten wordt vermoord tijdens zijn vierjarige termijn. Dat bleek zondag uit een peiling van Maurice de Hond. Leuke vragen kan die man bedenken: denkt u dat Obama zal worden vermoord?
Zelf ben ik er niet gerust op dat John McCain zijn…

Echte liefde

dagcolumn
2.1 met 8 stemmen 1.003
In Afrika is een savanne.
Leeuw Erik ligt in het gras. “Waar ben ik?” wil hij weten, maar het gras antwoordt niet. Leeuw Erik heeft het warm. Hij kauwt op een strootje.
Daar is zebra Lea. Kijk! Ze is boos en drentelt kribbig over de savanne. Leeuw Erik ziet dat zebra Lea boos is. Hij heeft medelijden met haar. Waarom zou ze boos zijn? Zebra Lea is lief.
Wat een mooie plek! Leeuw Erik is lui en speelt met de sprieten. Zebra Lea maakt gekke figuren van haar schaduw. “Ha ha,” lacht leeuw…

Topstudenten

dagcolumn
3.3 met 7 stemmen 1.655
Aan de Universiteit Maastricht (UM) krijgen de topstudenten hun collegegeld terug. Eerstejaars die tot de beste drie procent behoren, kunnen het tweede jaar gratis studeren. Dit jaar krijgen 140 studenten volgens dit systeem hun collegegeld terug. Resultaat, aanleg en ijver worden op deze wijze – geheel volgens de neoliberale opvattingen – keurig beloond.

Een prima idee, dit verdient onmiddellijke navolging.
Laten werkgevers hun topwerknemers - zij die het allerproductiefst zijn - de…