Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2009, week 16

De vraag bij Sesamstraat

dagcolumn
4.0 met 9 stemmen 383
Er wordt wat vernederd in dit bestaan. Deze week bij De Wereld Draait Door. Het ging om één vraag al jaren gesteld door de actiegroep van ouders ‘Sesamstraat hoort om half zeven’ aan de netmanager en alle andere mogelijk aanspreekbare lieden. Om één vraag waarop nooit enig antwoord kwam. Noch van de NPO die de zendschema’s opstelt noch van de NPS, zendgemachtigde. Vernederend. Eén vraag die ieder van ons stelt of zal stellen in het voorbijgaan:
Waarom zenden ze Sesamstraat niet…

Bank

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 416
Het is gewoon een bankje in een straat. Mijn straat.
Het staat ongeveer op de helft van de route van mijn huis naar het kleine winkelcentrum waar ik elke dag wel even kom voor het een of ander. Beter gezegd, het bankje staat aan het eind van een brede groenstrook tussen twee lange huizenblokken.
Daar hadden ze 30 jaar geleden een trambaan gepland. Die is er nooit gekomen.
Toch wilden ze dat stuk niet bestraten. Misschien dachten ze dat die tram er ooit nog wel'n keer zou komen. Maar ik denk dat…
trawant25 april 2009Lees meer…

Een briljant columnist

dagcolumn
3.9 met 11 stemmen 370
49 jaar werd hij. Een briljant schrijver en columnist op zijn hoogtepunt. Pas geleden werd nog bekend dat zijn boek ‘De kleine keizer’ was bekroond. Je denkt dan: die Martin Bril is actief en weer helemaal beter.
En dan … dood.
Dus die slepende rotziekte die overwonnen leek, heeft toch teruggeslagen.
Bril was bij uitstek columnist. Misschien wel de beste in het Nederlandse taalgebied. Hij kon met weinig woorden veel zeggen. Of eigenlijk niet zeggen, hij schilderde met woorden en dat is…

We houden ons aan de wet

dagcolumn
0.2 met 6 stemmen 269
‘We houden ons aan de wet,’ beweerde Theo Holman, directeur van het OV-bureau die speciaal uit Den Haag gekomen was voor een kleine PvdA-bijeenkomst in een achterkamer van Café de Wolthoorn in de binnenstad van Groningen. ‘We hebben ons aan de wet gehouden’.
Dat hielp de boosheid van een winkelier uit de Oosterstraat niet verminderen. Die wilde gewoon niet dat de tram in twee richtingen door de smalle Oosterstraat zou rijden. Dat kost hem zijn broodwinning. Hij vreest de aanleg,…

Kamer laat zich weer leiden door incidenten

dagcolumn
4.7 met 7 stemmen 260
Op verzoek van de PVV en de VVD fracties houdt de Tweede Kamer deze of volgende week het zoveelste spoeddebat over een incident. Na een spoeddebat over een bijbaantje van een PvdA-kamerlid, een spoeddebat over een lampionnenoptocht en ga zo maar door, is het onderwerp nu een ontsnapte tbs’er die een vrouw zou hebben verkracht.
Laat ik voorop stellen dat het natuurlijk verschrikkelijk is voor de vrouw mocht waar zijn dat zij verkracht is door deze man.
Echter ik vraag mij voor de zoveelste…

Laten zitten

dagcolumn
4.3 met 3 stemmen 319
De Iraanse Waalbrug-beklimmer mag in Nederland blijven. Niet alleen hij, ook zijn vrouw en twee kinderen hebben een verblijfsvergunning gekregen. Het is niet duidelijk of zijn actie op de Waalbrug daaraan heeft bijgedragen. Ik vrees alleen dat het wel zo zal worden uitgelegd door de virtueel grootste politieke partij van Nederland, die hier ongetwijfeld Kamervragen over gaat stellen aan staatssecretaris Albayrak.
"Kent u het bericht over de Iraanse man die vorig jaar voor lange files zorgde…

Beroemde theaterman

dagcolumn
1.0 met 1 stemmen 1.065
"Gisteren bij Jeroen Kolle geweest”, meldt mijn collega. "Fantastisch was dat. Geweldig gewoon, wat een talent.” Hij kijkt mij doordringend aan. Verwacht nu dat ik instemmend meeleef, of op z’n minst een teken van interesse toon. Ik probeer neutraal te kijken en onderdruk de vraag naar het beroep of de bezigheid van deze man. Misschien heb ik zijn naam verkeerd verstaan. In ieder geval is duidelijk dat ik iets gemist heb. Dat concludeert mijn collega ook. “Ken je ‘m nog niet?”,…

Helm

dagcolumn
2.5 met 2 stemmen 327
Ooit heb ik gezworen nooit een stropdas te dragen. Een stropdas dragen stond voor mij gelijk aan je overgeven aan zinloze etiquetteregels, die alleen maar bestonden om zichzelf in stand te houden. Ik ging me toch zeker niet vrijwillig opknopen omdat anderen dat van me eisten. Als een sollicitatiecommissie me een baan niet wilde geven omdat ik geweigerd had tijdens het gesprek een stropdas aan te doen, nou dan bekeken ze het maar. Dan gaven ze die baan maar aan een ander.
Ik heb tot dusver…