Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2009, week 23

Tussen Mistinguett en Piaf

dagcolumn
2.8 met 4 stemmen 623
In een steeg klonk het schone chanson ‘Gosse Paris’:
'Je suis née dans l'Faubourg St-D'nis
et j'suis restée une vraie gosse de Paris'
(‘Ik ben geboren in l'Faubourg St-D'nis/…

Woonbloot

dagcolumn
4.1 met 13 stemmen 452
Het stond er echt. In een krant van juni 2009. Eerst dacht ik dat ik het verkeerd las. Speelde de kleine krantenletter mij parten? Of was het mijn bijziendheid? Met mijn ogen pal op het papier las ik het tekstje nogmaals: ‘Een 55-jarige man in Amersfoort is bekeurd omdat hij in zijn eigen huis bloot rondliep.’
Verbaasd verzink ik even in gedachten zonder verder te lezen. Hoe is dat mogelijk? Als de thuisnaaktloper nu was gezien in Staphorst. Maar Amersfoort is toch een doorsnee plaats zou…

Euroscepsis

dagcolumn
2.8 met 6 stemmen 287
Het nieuwe modewoord is Euroscepsis. Het is een merkwaardig woord. Het duikt eerst op met de kandidaatstelling van René Cuperus voor de PvdA. Sommigen willen hem op plek drie, achteraf de laagste plaats van gekozen PvdA kandidaten, maar dat wist toen nog niemand. Hij werd onder meer bestreden met het feit dat hij Eurosceptisch was. Volgens hemzelf was dat niet het geval. Hij had kritiek, maar was niet sceptisch.
Daar ben ik het wel mee eens. René is een wetenschapper en geen politicus. Hij…

Schuld is hip

dagcolumn
3.3 met 6 stemmen 273
Al die mensen die maar moeilijk doen over schuld. Ik kan er niet over uit. In het dagelijks leven, maar vooral in het voetbal. Feyenoord bijvoorbeeld, schijnt 21 miljoen Euro schuld te hebben.
Is het dan zo ver gekomen? Durven we in Nederland niet eens meer de schijn op te houden? Dat Ajax Feyenoord en PSV geen potten meer breken in Europa is één ding. Dat ik het met AZ nog wel eens wil zien een ander.
Maar laten we elkaar geen mietje noemen. Liverpool heeft 450 miljoen Euro schuld. Real…

Het debat

dagcolumn
3.3 met 6 stemmen 342
Ik heb het debat bij de Europese verkiezingen niet uitgeluisterd.
Het deed pijn aan mijn oren.
De omgeving was ongeschikt: mogelijk werd het door elkaar schreeuwen van de politieke coryfeeën mede veroorzaakt door technische omstandigheden als ruisende oortjes etcetera.
Het is de vraag of het handig is er publiek rondom te plaatsen als bovenmeester Ferry Mingelen daar slecht tegen kan.…

2.0 / 2-0

dagcolumn
2.8 met 11 stemmen 1.154
2.0 is helemaal in. Wie een beetje bij de tijd wil zijn strooit in een gesprek achteloos met de woorden twee punt nul. Je komt het begrip ook tegen in ingewikkelde beleidsnotities: “De bibliotheken zullen verder moeten investeren in kennisnetwerken, het is tijd voor Bibliotheek 2.0. Het ministerie van Binnenlandse zaken heeft zelfs een speciale site geopend voor Overheid 2.0
Iemand vond 2.0 uit toen het internet zichzelf opnieuw uitvond. Hippe dingen zoals Hyves, Facebook, Wikipedia en…

Dozen

dagcolumn
3.0 met 5 stemmen 1.718
Terwijl ik ’s ochtends naar mijn werk fietste, zag ik her en der al wat dozen. Ze stonden voor dezelfde huizen waar op dinsdagochtend de afvalcontainers al voor dag en dauw worden neergezet. Hoe doen die mensen dat toch, dacht ik, zo vroeg op gang komen? (Ik wou dat ik het kon, ochtendmens zijn. En tegelijkertijd avondmens. Ieder vrij uur dat je verliest aan de slaap is er immers een te veel.)
De dozen deden me heftig verlangen naar de middag. Dan begon immers het weekend. Ik verkneukelde…