Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2009, week 27

Heilig Vuur

dagcolumn
2.6 met 9 stemmen 1.323
De Tour kwam voorbij en ik keek. Maken ze kruistekens of – gepaster – buigt er iemand eerbiedig? Vanuit het peloton richting kathedraal rijdend door Seu d’Urgell? Nee dus. Toegegeven, Mart Smeets kwam niet in beeld, en die is gastheer bij het Rijke Roomse af.
Terwijl de bisschop van Urgell, Joan Enric Vives i Sicília, toch samen met Sarkozy soeverein is over Andorra. Vorsten zijn gevoelig voor erkenning! Plus dat ze nog flink kunnen uitpakken. Een beetje respect graag.
Dat vorstendom…

Michael Jackson leeft !

dagcolumn
3.3 met 19 stemmen 1.131
‘Mijn papa is de beste vader geweest’, zei dochter Paris over Michael Jackson. Het was een ontroerend moment uit een ingetogen dienst in het Staples Center.
Veel emoties, grote woorden en mooie muziek. Zijn broers pakten de microfoon en zongen ‘Smile’ en ‘Gone to soon’. Zij huilden om hun overleden broer, legden hun hand op zijn gouden kist.
Stevie Wonder ging gevoelvol voluit. Zangkoren neurieden en wiegden op het onsterfelijke ritme van Jacksons songs. Een dominee vond de titel…

Meer openheid!

dagcolumn
2.0 met 3 stemmen 1.026
Open politiek!
Transparante beleidsvorming!
Toen Thorbecke Nederland in 1848 deelde in gemeenten, hadden we meer dan duizend gemeenten met gemiddeld een paar duizend inwoners. Wie een burgemeester wilde spreken, wist hem te wonen en sprak hem in de kroeg van het dorp. Iedereen kende de wethouders al van de tijd voordat ze wethouder waren. Wethouder was ook een baantje dat je naast je andere werk deed.
Tegenwoordig hebben gemeenten gemiddeld zestig maal zoveel inwoners. Niet iedereen weet meer…

Ik droomde dat ik opnieuw geboren werd.

dagcolumn
4.0 met 5 stemmen 443
Het begon zo:
Ik was heel klein. Opgerold, met mijn armen om mijn knietjes geslagen, bevond ik mij tussen soepele wanden. Waar ik was wist ik niet. Het was er warm noch koud en donker als een sterrenloze nacht. Ik wist dat er een boven en een onder was maar ik behoorde nergens toe. Ik had geen angst, geen benauwd gevoel. Ik vertoefde in een neutraal midden. Ik was.
In mijn droom voelde ik mijn hart steeds zwaarder worden. Alsof er iemand hard aan trok. Ik denk dat toen de bevalling begon.
Ik…

Wachten op het Grote Geld

dagcolumn
3.3 met 3 stemmen 446
Handenwrijvend, nagelbijtend en tenslotte tenenkrommend zaten ze deze week voor de televisie. De dames en heren van het Grote Geld. Een nieuw object dook op vanuit Engeland, of, om precies te zijn, Schotland, maar dat maakt niet veel uit. Andy Murray is een object dat nu al miljoenen mensen aan zich bindt en dat telt. Want als deze man Wimbledon ooit wint, wacht hem een gouden toekomst. Zelf zit-ie dan gebeiteld, maar de geldmakers ook.
Die kennen allemaal hun klassieken, die vooral in tennis-…

Tour de France

dagcolumn
3.0 met 12 stemmen 294
Het is eindelijk weer begin juli als de sportieve media aandacht zich verplaatst van Wimbledon naar Frankrijk. Het grote jaarlijkse wielerspektakel, La Grande Boucle, begint weer.
Twee honderd negenennegentig renners aan de start met die kleurrijke wielerhemden, gesponsord door banken, telefoonbedrijven, drank- en voedingsconcerns en andere bedrijven met leidinggevende wielerfanaten.
De start in Monaco. Eerst een tijdrit over 15,5 km. Wie zijn dit jaar de tourfavorieten? Alberto Contador,…