Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2009, week 28

Au revoir speelste Simon Vinkenoog

dagcolumn
3.6 met 18 stemmen 647
Wat hij was we konden het lezen: gedreven, intens, archivaris, profeet, lyrisch, nieuwsgierig, vragend, netwerker, confronterend, wietambassadeur, verstaanbaar, olifantengeheugen, geëngageerd, authentiek, overvloedig, bibliografisch, verzamelaar, vriendentrouw, profetisch, lijstduwer etc.
Na dagen in de Vinkenoogbijbel(‘Vinkenoog Verzameld’) lezen en daarbij vooral 'Liefde’ uit '65 en ‘Kersvers’, zijn weblog op www.simonvinkenoog.nl met oa de Blurpbladen, tracht ik nu enige…

Mannen op de maan

dagcolumn
4.2 met 10 stemmen 414
Het is nu precies veertig jaar geleden. Ze waren onderweg.
Daarvoor had ik het science fiction verhaal gelezen van Jules Verne. En de strip van Hergé in Kuifjes avontuur ‘Mannen op de maan’.
Maar de realiteit van 1969 was mooier. Als jongen was ik getuige van de spannendste tv-uitzending ooit. Het live verslag van de landing op de maan. Zou alles wel goed gaan?
Mijn vader had ons midden in de nacht wakker gemaakt. Met ons allen zagen we hoe Neil Armstrong de eerste voet zette op de…

God van Kant

dagcolumn
2.8 met 5 stemmen 460
Heinrich Heine maakte zich boos over Kant, omdat hij God vermoordde. Dat vertelt mij mijn filosofische kalender. Heine vond Robespierre verschrikkelijk, omdat hij een koning en duizenden Fransen had vermoord, maar Kant was vele malen erger, omdat die God vermoordde.
Vanno Jobse, de auteur van deze bepaalde dag, vergoelijkt Kant. Kant had God niet vermoord, maar God bevrijd van wetenschap. We weten niet dat God bestaat, we geloven erin. Volgens Jobse is God daardoor juist springlevend.
Dat vind…

Minister van openbare netheid of staatssecretaris van administratieve vereenvoudigingen?

dagcolumn
4.0 met 6 stemmen 261
Sinds gisteren heeft het Vlaams parlement een nieuwe voorzitter, zo las ik op de Vlaamse teletekst. Nu zul je denken wat maakt mij dat nu uit. Op zich niets natuurlijk. Wel was het voor mij weer een moment om me te verdiepen in het merkwaardige en even zozeer ingewikkelde Belgische staatsbestel.
Ik dacht over welke functie ik zou willen als ik een ambitieuze Belg zou zijn die de politiek in zou willen. En tsja, dat is een lastige keuze. Er zijn zoveel opties. Hieronder kort een overzichtje uit…

Sterven op je eigen manier

dagcolumn
3.6 met 5 stemmen 3.859
Er zijn er al veel gestorven, op hun eigen manier. Een bijzondere groep mensen vormt daarop geen uitzondering. Eens per jaar, dit keer op 20 juni, hebben ze hun eigen dag; Roze zaterdag. Ik heb het over de homoseksuelen.
De homoseksuelen zijn een groep apart omdat de liefde die ze voelen zich richt op dezelfde sekse. Verder zien ze er uit als alle andere mensen. Ze hebben gewoonlijk één hoofd, twee armen, twee benen en één hart. Ze bezoeken meestal hun eigen kroegen, bekijken hun eigen…

Risicokleuter

dagcolumn
3.8 met 5 stemmen 267
Ik maak mij ernstig zorgen om mijn zoon. Hij is pas vier, maar hij staat nu al in de Verwijsindex voor Risicojongeren. Het begon met die nepsigaretten. Waar hij ze vandaan haalde weet ik niet. Ik vermoed dat er een dealer op zijn school rondloopt. Hoe dan ook, in mijn huis geldt een algemeen rookverbod, dus ook voor nepsigaretten. Maar m'n zoon zet steeds treiterend een asbak op tafel en als ik er even niet ben ligt daar een nepsigaret bij.
Vorige week belde een man uit de straat aan. Een…

Stressloos op reis

dagcolumn
4.3 met 9 stemmen 617
Wat doen veel mensen het liefst als ze vrij zijn? Reizen. Liefst naar verre oorden. Om andere culturen mee te maken. Te genieten van exotische stranden met palmen. Avonturen te beleven. Hopen op nieuwe contacten, vriendschap, ja zelfs liefdes. Daar hebben ze wel een paar duizendjes voor over. En een paar prikken her en der tegen enge ziektes. Met Toscane of Madrid kun je eigenlijk niet meer thuiskomen. Istanbul en Casablanca kunnen net. Maar met Peking en Los Angeles tel je pas echt mee.
De…