Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2009, week 29

Verdriet vraagt om terughoudend

dagcolumn
4.0 met 8 stemmen 509
Ook met al die mooie kiekjes van mooie vakantielanden op tv gaat het leven gewoon door. Pas nog zette ik 's avonds mijn kar weg bij de grootgrutter en zag plots de lieve oude mevrouw Marjet staan. Stil in een ongewone houding. Verslagen leek ze me en dat past haar niet. Achter haar rollator.
Marjet, klein breekbaar tenger en integer. Normaal altijd samen met haar zoon Eugène. Ze stond te trillen op haar benen. Ze leek versuft, niet helemaal bij de wereld. Ik vroeg meteen of het wel goed met…

Kijk es naar je eigen

dagcolumn
4.3 met 12 stemmen 566
Gemopper op het kabinet is niet van de lucht. Geklaag over hoge prijzen en belastingen gaat maar door. Ook ‘die rare in de straat’ en ‘de collega’ zijn gewilde objecten. Vooral als ze er even niet zijn.
Tellen we de eigen zegeningen? Beseft de inwoner van Nederland wat geluk is? De klagers over de regering zijn vaak dezelfden die ook al boos waren op het kabinet Kok. Of op het kabinet Lubbers. Straks zullen ze weer witheet worden op een volgende regering. Wie weet op het kabinet…

Gebraden kindertjes

dagcolumn
1.5 met 4 stemmen 358
Stadspoort, tegenwoordig Noorderpoort, wilde een gebouw neerzetten aan de Kraneweg. Hoewel Stadspoort een verzameling MBO opleidingen was, kunnen we toch niet zeggen, dat het hier om domme jongens gaat. Ze dachten dus in staat te zijn zelf een architect uit te zoeken voor het gebouw. Daarbij zochten ze opzettelijk in de regio, want dan konden leerlingen van hun opleiding daar misschien stage lopen. Zo kwamen ze bij Team 4 architecten.
De reactie van de gemeente was bijzonder. In een…

De braafste agentjes van het korps

dagcolumn
3.4 met 9 stemmen 427
Afgelopen vrijdag zat ik in de laatste bus vanaf Utrecht CS, die op het punt van vertrekken stond. Er kwam een vrouw aangerend. Zij vroeg aan de chauffeur hoe lang ze nog had om een toilet te zoeken. De chauffeur gaf aan dat hij 1 minuut later zou moeten vertrekken. Omdat het donker was en in de verste verte geen geopend toilet te bekennen was zei de chauffeur dat de vrouw wel even snel tegen de bus mocht plassen.
Na haar schaamte te hebben overwonnen deed zij dat en alsof het van te voren was…

Simon en de Tsunami

dagcolumn
4.5 met 4 stemmen 327
Hoe anders klinken de woorden van de dichter bij dood dan bij leven. De weerklank van wat er onder de woorden schuilt; de eeuwigheid, het afscheid, de loop der dingen en weer een nieuw begin.
Het galmen van de dichters woorden worden pas werkelijk gehoord wanneer de dichter zelf is gestorven. Alsof hij het daarvoor over de anderen had. De anderen die sterven, lijden, afscheid nemen en weer verder gaan. De anderen die altijd schijnen te verliezen. De dichter niet – die leeft voort. Hij hield…

Verlofstuwmeer

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen 415
Mijn vriendelijke vrouw van de helpdesk is al een tijd weg. Ik bel haar niet dagelijks en haar collega’s zijn ook erg aardig. Maar ik begin haar te missen en dat knaagt aan me. Ik ben niet verliefd op Kerstin. Nee, ik vind dat ik niet verliefd op haar ben. Toch vraag ik mij af wat er met die goedlachse vrouw aan de hand is. Het is minstens vier weken geleden dat ik haar gesproken heb. Misschien heeft ze vakantie. Maar dat is ondenkbaar, want dat hoefde voor haar niet zo. Had ze geen behoefte…

Mexicaans griepje

dagcolumn
4.8 met 81 stemmen 2.038
Tegen september zullen meer dan 3 miljoen Belgen Mexicaanse griep hebben. 7 werknemers op 10 zullen ziek zijn en dus minstens van een week extra vakantie genieten. Enkel risicogroepen – kinderen jonger dan vijf, bejaarden en mensen die op zich al niet meer zo gezond zijn – zullen nog behandeld worden met antivirale middelen. De anderen moeten gewoon ‘uitzieken’ als was het een wintergriep.

Twee maanden geleden waren we nog zo fier op onszelf. Alle ons omringende landen hadden al…