Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2009, week 31

Onopgelost in broeierig Brabant

dagcolumn
3.2 met 6 stemmen 366
Het is zwoel op het benauwde af die zomeravond de 14e van de hooimaand juli. De prelaat rijdt over onverharde wegen in zijn sjees van het zilveren pastoorsfeest te Loon op Zand naar huize Gerra bij Haaren tussen Tilburg en Den Bosch terug.
‘Heer kunt u niet wat luchten, ik moet er zo van zuchten’ bidt hij, misschien ietwat oneerbiedig in zichzelf. Niets bevroedend van wat hem boven het hoofd hangt.
Hij stijgt uit en stapt op het bordes. Opent de deur en treedt door de vestibule met rechts…

Op de camping

dagcolumn
4.6 met 12 stemmen 309
Lekker zo'n mini-vakantie op de camping. Met z'n allen gaan we dus naar onze stacaravan.
Zodra je zit in het mini-tuintje van je stacaravan dringt de sfeer van het boerenland in al je poriën. Je oogleden worden zwaarder en in je hoofd zweeft een zoete zomerdroom. Er is ruimte, tijd voor totale ontspanning. En een beetje gezonde inspanning.
Voor de koffie ga ik de heg snoeien met een verroeste schaar. ‘Wollen sie der Trimmer leihen Nachbar?’ Mijn Duitse buurman kijkt me over de heg…

Audi

dagcolumn
3.0 met 7 stemmen 2.103
Er was een tijd dat ik bij de ZINN werkte als programmeur. Ik weet nog dat ik op een zonnige dag langs de gevel van het gebouw fietste. Degenen die op de fiets kwamen, moesten achterom, omdat fietsen in de automatiseringswereld not done is. Men moet een zwarte of donkerblauwe auto hebben; liefst een Audi.
Ik heb niets met Audi’s. Audi’s zijn de Bucklers onder de auto’s. Ze missen de patserigheid en boertigheid van Mercedes. Je kunt daar tegen zijn, maar het is in ieder geval karakter. Ze…

Friese dissident terug in de Tweede Kamer

dagcolumn
3.5 met 6 stemmen 242
Met de verkiezing van Wim van de Camp in het Europees parlement kwam er in de CDA-fractie in de Tweede Kamer een plekje vrij. Deze plek werd niet door de eerst volgende op de lijst, die nog niet in de Kamer zit, opgevuld. De nummer 52 van de kandidatenlijst, Wilbert Stolte, geeft de voorkeur aan zijn huidige baan. De zetel van Van de Camp zal nu worden ingevuld door Rendert Algra.
Dit Friese Statenlid zat eerder tussen 2002 en 2006 ook al in de Tweede Kamer. In die tijd heeft hij zich niet erg…

Liefdesspel

dagcolumn
4.3 met 3 stemmen 352
Zij is rond de zestig. Gelakte nagels aan haar handen en voeten. Knalrood.
‘Dat vindt hij mooi.’
Hij is rond de dertig. Kapsel van een militair. Verlegen glimlach, scheve tanden. Strelende handen over haar arm als niemand kijkt.
‘Hoe lang kennen jullie elkaar?’ vraag ik.…

Geldig tot……

dagcolumn
3.7 met 3 stemmen 318
Mijn broer heeft de bio-manie te pakken. Wanneer het begon weet ik niet meer, maar het is in ieder geval een voortschrijdend ziektebeeld. Hij neemt steeds meer producten zelf mee, omdat die een of ander biologisch keurmerk hebben. Tegenwoordig zoekt hij als hij blijft eten, bij alles wat op tafel staat naar de geldigheidsdatum. Als ook maar iets een dag te laat is krijg ik de wind van voren. Dan zegt-ie: “Hoe kun je dat nu op tafel zetten? Eten dat niet meer geldig is, is biologisch…

Een appeltje voor de vorst

dagcolumn
4.7 met 58 stemmen 999
Fabiola, koningin der Belgen en weduwe van de betreurde koning Boudewijn, is met de dood bedreigd. Iemand wil haar met een kruisboog het leven ontnemen. Veel leven zit er niet meer in Fabiola, en het is ook onwaarschijnlijk dat iemand onopvallend kan aanleggen en van de eerste keer raak kan schieten met een kruisboog, maar toch werd die bedreiging door de Staatsveiligheid bijzonder ernstig genomen.

Zeker tijdens het defilé op de Nationale Feestdag van 21 juli. Toen liepen er meer…