Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2009, week 34

Hoe erg was die zomer

dagcolumn
4.1 met 8 stemmen 334
De eerste bulldozers reden deze zomer op een eiland rond in de Noordzee dat moet uitgroeien tot Maasvlakte 2(MV2). 2000 hectare, 250 keer De Kuip. Er wordt 240 miljoen kubieke meter zand voor uit zee gezogen De trein dendert zonder discussie (laat staan parlementaire besluitvorming) door.
En dat bij alle verandering in zee, inzicht, klimaat, kennis en keuzegedrag sinds 1997. Aan Haagse stranden werden deze zomer honderden mensen uit zee gered wegens niet te betomen stromingen. Bij nota bene…

Daar was laatst een meisje loos

dagcolumn
4.0 met 18 stemmen 542
Iedereen heeft wel eens een droom. De 13-jarige Laura Dekker heeft een hele aparte. Ze wil de wereld rondzeilen in twee jaren. En wel nu. Dat wil ze niet alleen omdat ze zout in haar bloed heeft. Nee, ze hoopt hiermee in het Guinness book of records te komen. Haar ouders steunen Laura in haar kinderdroom. Ze weten dankzij talloze Amerikaanse films wat de waarde ervan is. Volg je droom. Geloof erin ...even flink doorzetten... en daarna op naar de eeuwige roem, het recordboek. De talkshows, het…

Geen ruzie in de PvdA Oldambt

dagcolumn
3.0 met 3 stemmen 226
Op 18 november zijn er verkiezingen in Oldambt. Oldambt is een nieuwe gemeente die bestaat uit de voormalige gemeenten Winschoten, Reiderland en Scheemda. De bekendste plaats is wellicht Nieuweschans omdat het de grensplaats is waar veel noorderlingen Nederland verlaten op weg naar Bremen of Berlijn.
Wat weinigen weten en nog minder mensen beseffen, is dat mensen in Oldambt al maanden bezig zijn met die verkiezingen.
Eerst moesten drie afdelingen van diverse politieke partijen worden…

Vaders en dochters

dagcolumn
3.4 met 5 stemmen 564
Woensdag, 19 augustus, half 11 in de Haagsche duinen, zevenentwintig graden in de schaduw. En dat aan zee. Het wordt de warmste dag tot nu toe gemeten. Tropisch, zeggen de kranten. De stranden liggen al vol, de terrassen puilen uit, de paden in de duinen worden bevochten door gezinnen die de auto verderop hebben moeten parkeren; zwoegend en zuchtend zweten ze hun weg naar het strand. Er moet vanmorgen op de wegen een volksverhuizing hebben plaatsgevonden.
Ik wandel kalm verder. Het rustige…

Stankvrij

dagcolumn
2.8 met 5 stemmen 311
We zijn op weg naar een stankvrije maatschappij. Rokers hebben we al geïsoleerd, nu zijn de zweters aan de beurt. In café's bleek de zweetlucht steeds penetranter te worden sinds het rookverbod. De eerste klagers doken al snel op. Een enkele kroegbaas dacht klanten terug te winnen door een rooklucht te verspreiden maar dat werd niks. Nu, in de zomer zijn de zweters even gered, maar over een paar maanden begint het gedonder opnieuw.
Want sinds deze week worden zweters ook in achtbanen…