Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2009, week 36

De ranken roepen

dagcolumn
4.2 met 4 stemmen 395
Waarom ik ging zal altijd de vraag blijven zoals zo vaak. Terwijl ik toen dacht overdacht te handelen nota bene. Was het de lokroep van avontuur natuur of hippie-achtige hang naar authentieke beleving? Ineens was ik op weg naar de vendanges – de druivenpluk.
Mon dieu wanneer ook al weer. Niet in het jaar van le Flo des Mots à Sète. ‘Une librairie aussi pour les bébés...’ stond op die boekhandel in Sète, dat grachtenstadje aan de Middellandse Zee . Alwaar ik verdiept was in de lokale…

De staat steelt legaal

dagcolumn
4.8 met 12 stemmen 553
De tarieven voor de successiebelasting zijn schandalig hoog. Als helpende hand van ouderen of hun familieleden loop je er vaak tegenaan. Als iemand zijn hele leven spaart om zijn of haar familie blij te maken met een kleine erfenis, dan komt hij van een koude kermis thuis.

Niet dat de erflater er verder last van heeft want die zit al lang en breed in de hemel. Of ligt in elk geval onder de groene zoden. Maar de erfgenamen zien van hun erfdeel bitter weinig terug. Is men partner of kind van de…

De geschiedenis van de toekomst

dagcolumn
1.5 met 6 stemmen 307
We bouwen aan de geschiedenis van de toekomst. Dat is een zeer verantwoordelijke taak. Het bijzondere van de geschiedenis van de toekomst is, dat het nog te veranderen valt. We kunnen er nog wat van maken, maar we kunnen er ook een zeer sombere tijd van maken.
We kunnen problemen creëren voor de mensen die de geschiedenis van de verdere toekomst gaan maken, maar we kunnen ook problemen oplossen. Zodra de geschiedenis van de toekomst verandert in de geschiedenis van het verleden, is het…

Een turbulente eerste week in politiek Den Haag

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen 340
Na anderhalve maand uit 147 leden bestaan te hebben, is de Tweede Kamer sinds afgelopen dinsdag 15.00 uur weer voltallig.
De CDA’er Rendert Algra, de VVD’er Cees Meeuws en de PVV’er Richard de Mos zijn op de eerste Kamerdag na het zomerreces beëdigd als opvolgers van de in juli naar het Europees Parlement vertrokken Wim van de Camp, Hans van Baalen en Barry Madlener.
Op zich is het, behoudens voor de persoon in kwestie zelf, niet heel bijzonder dat er een nieuw lid der Kamer beëdigd…

De man met de dubbele ring.

dagcolumn
3.0 met 8 stemmen 64.291
Ik zie hem naderen vanachter een boom. Een opgewonden uitdrukking op zijn tanige gezicht. Hij is niet groot. Een middelmatige man. Op leeftijd. Op een ouderwetse fiets, zo’n degelijke met trommelremmen. Het chroom glimt, een lamp die nog aangedreven wordt door een dynamo steekt groot af onder het breed uitlopende stuur. Er is een regenpak onder de snelbinders gebonden. Hij remt, stapt af en betreedt het pleintje waarop ik op een bankje zit. Ik hoor het grint onder de banden…

Televisie kijken

dagcolumn
4.0 met 5 stemmen 232
Handige stunt van een Nederlands omroepblad: verbeter het wereldrecord televisie kijken. Hoe is het mogelijk, zelf probeer ik wel eens een programma te vinden met een beetje inhoud. Maar zappend door een hoop rotzooi en ongein haak ik al snel vermoeid af. Ik heb gewoon geen geduld om lang naar het scherm te zitten staren. Een uur, hooguit anderhalf, dan heb ik het wel gezien.
Tweehonderd kijkverslaafden hadden een ander beeld. Ze meldden zich enthousiast aan voor de wedstrijd, ongetwijfeld…

Zinloos geweld

dagcolumn
4.9 met 95 stemmen 624
Ik heb al wat droevige dingen gezien in mijn leven. Een kind dat zijn eigen vader zag doodgeschoten worden in een kapotgeschoten stad en daarna zelf een kogel in de keel kreeg, op vier uur vliegen van hier. Vertederende zeehondjes die met een hakbijl doodgeknuppeld worden.
Mijn bejaarde buurman die nu alleen boodschappen doet.
En vroeger waren ze altijd samen. Het Belgische nationale elftal tijdens eender welke interland.
Maar één van de ontroerendste dingen die je kan zien, speelt zich af…