Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2009, week 39

Prinsjesdag op de VU

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 450
De top van het kabinet, allemaal jongens van de VU. Het VU-Auditorium zit dan ook vol voor het Prinsjesdagdebat van studieverenigingen Aureus en Eos o.l.v. Rob Oudkerk op 24 september 2009. Hoewel sommige studenten niet vrijwillig, zegt een docent grijnzend naast me. Het is verplichte stof. Volgens het affiche ingeleid door Wouter Koolmees topambtenaar op Financiën.
In het panel: Coen Teulings, directeur CPB. Guust Verpalen, oud-directeur Phillip Morris nu adviseur van nieuwe wegen, de Tweede…

Commercratie

dagcolumn
4.7 met 10 stemmen 276
Hoe het mis kan gaan bij de overheid weten we. Maar de bureaucratie in commerciële bedrijven is ook niet mals.
Een klant heeft zijn abonnement op kabel tv opgezegd. Toch blijft hij maar rekeningen ontvangen. De klant belt de kabelaar op met een klacht. Via een betaald voorkeuze menu wordt hij het bos ingestuurd. Daarna zegt een medewerkster van een callcenter dat Het Systeem zijn opzegging niet heeft verwerkt.
‘Maar’, zegt de klant, ‘ ik heb nu twee keer telefonisch en een keer…

Tweeëenheid

dagcolumn
2.3 met 3 stemmen 366
Windows heeft een prachtige functionaliteit voor schizofrenen en mensen met meerdere functies. Ik heb nu een computer met twee identiteiten. Ik kan inloggen als Jan R. Lunsing, werkzaam bij Stibabo of als Jan R. Lunsing, privépersoon. Ik heb daarvoor twee e-mailadressen: janrlunsing@stibabo.nl en janrlunsing@home.nl. In mijn ene identiteit kan ik bij mijn foto’s, PvdA-stuf en ga zo maar door en in mijn andere identiteit kan ik bij mijn werkbestanden, wetgeving en dergelijke.
Ik ben twee…

Kolven

dagcolumn
3.3 met 3 stemmen 294
'Veel moeders kolven in het kopieerhok'
AMSTERDAM - Van de werkende moeders met baby ziet veertig procent zich genoodzaakt om te kolven in een ongeschikte ruimte, zoals een kopieerhok. Dat blijkt uit onderzoek van de FNV dat maandag bekend werd gemaakt in het kader van de Wereld Borstvoeding Week. "Nu kolf ik in een vergaderzaal, bij mijn eerste kind in de archiefruimte en later in de auto omdat ik toen buiten werkte", luidt een van de reacties van kolvende moeders die de enquête invulden.
trawant30 september 2009Lees meer…

Huilen en lachen in Den Haag

dagcolumn
3.7 met 3 stemmen 354
Nee, dit gaat niet over politiek. Dit gaat over het leven zelf, over gewone mensen die dagelijks deelnemen aan hun eigen toneelstuk. Altans, zo kwam deze scène mij voor. Een momentopname uit het toneelstuk dat Leven heet. Het ging zo.
Ik zat op de fiets en zag links van mij op de stoep een man van rond de veertig lopen. Hij was modern gekleed en had een sjaal om zijn hoofd – opgebonden zoals de piraten vroeger deden; helemaal strak om zijn hoofd, een knoopje achterop.
Het eerste wat ik…

Moedige fietser

dagcolumn
4.4 met 5 stemmen 331
De helft van de tweebaansweg is afgesloten en ook het enige fietspad is opgebroken. Het is zondagochtend vroeg en dus rustig op die ene rijbaan. Geen auto’s voor en achter me op het vijf kilometer lange stuk tussen twee dorpen. Wel een fietser in de verte. Die moest kiezen. Hobbelen op het zand van de opgebroken weg of een eind omrijden. Hij koos voor de verboden variant. Zo snel mogelijk rijden op die ene, smalle rijbaan en maar hopen dat er geen auto komt.
Langzaam nader ik de fietser. Het…