Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2009, week 45

Klinkt Vlaams soms beter?

dagcolumn
4.1 met 7 stemmen 371
Uniek, zoveel kwaliteit zo dicht bij elkaar op deze aardbol! Wordt het Herman of Jan Peter? We moeten wachten tot 19 november.
Van Rompuy verklaarde deze week: 'Ik lees, hoor en zie wat er allemaal wordt geschreven. Ik herken er vaak mezelf niet in, noch in het goede, noch in het kwade'.
Hij voegde er geslepen aan toe dat hij niet het voorrecht had ‘bij consensus te kunnen weigeren’. Voor een strijder aan het front fabuleus onzelfzuchtig en filosofisch.
Onze Jan Peter gaat als steeds…

Vrijdag de dertiende

dagcolumn
4.2 met 12 stemmen 520
Het gebeurde even na middernacht. Het was net vrijdag de dertiende.
Een jonge studente gaat uit in Amsterdam. In een café in de binnenstad let ze even niet op en weg is haar tasje. Foetsie portemonnee met OV-kaart, collegekaart, pinpas, sleutels. Een ramp voor iemand die hard werkt maar weinig heeft. Ze zit in zak en as, is boos op de wereld en bang voor haar omgeving.
Ze gaat naar de politie.
‘Ja, mevrouw, ’t is ook niet verstandig om die spullen allemaal in uw tas te laten. Laat maar…

Meelevend tegenspreken

dagcolumn
2.0 met 6 stemmen 318
In de Groene Amsterdammer van 6 november 2009 schrijft Dick Pels de prachtige zin, dat de elite de boze burger meelevend tegen moet spreken. Prachtig!
Vroeger zat ik op voetbal. Bij v.v. Astrea, een voormalig katholieke volksclub waar ook enkele niet katholieke studenten lid van waren.
Ik was een van die studenten en Wim Jurg een ander. Wim was trainer van het zaterdagelftal.
Aan de kant stond de vader van een van onze spelers. Jan, heette de vader. Jan wond zich regelmatig op. We speelden de…

H1N1-angst

dagcolumn
3.0 met 5 stemmen 410
Nederland is nog nooit zo verdeeld geweest in twee kampen als vandaag de dag.
De ene persoon kan niet wachten en wil het liefst midden in de nacht een griepprik halen bij de huisarts en de ander walgt van de naald en wil hier verre van blijven.
Eén ding is echter bij beide groepen hetzelfde, namelijk angst.
De eerste persoon is bang dat hij dood gaat aan de Mexicaanse griep en dus is de vaccinatie het middel om dat te voorkomen.…

De regels van het leven

dagcolumn
3.4 met 5 stemmen 402
Op de schildercursus heb ik gisteren de kleur goud leren maken.
We kregen 3 kleuren tot onze beschikking: geel, vermiljoen (oranje) en indigo (spijkerbroekenblauw). Vooral de laatste kleur wekte onze verbazing. Ik begon te mengen en dacht nog: 'ik zal eens even aantonen dat ik het donkere indigo niet nodig heb. Geel en oranje moeten voldoende zijn om goud te creëren.'
Ik maak nog steeds de vergissing dat als ik iets niet snap, de ander het wel bij het verkeerde eind zal hebben.
Ik mengde mijn…

Zo maar wat doen

dagcolumn
2.0 met 5 stemmen 265
“Meneer, heeft uw bedrijf een slogan?” vraagt een vriendelijke meneer aan de andere kant van de telefoonlijn.
Ik zit meteen rechtop. Er is een verschil tussen vriendelijke meneren thuis en op het werk. Thuis hoeven ze mij niet veel te vragen, ik heb er toch geen belangstelling voor. Op het werk is het wat anders. Dan ga ik er maar van uit dat de telefoniste alle jokers en avonturiers al afgepoeierd heeft. En dat de vriendelijke man mij dus iets zinnigs te vertellen heeft.
Een slogan dus.…

Hanneke

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 209
Televisie. Het zal ongetwijfeld aan mij liggen, maar ik schakel altijd op de meest genante momenten in.
Weer De Wereld Draait Door, het is vrijdagavond, Hanneke Groenteman heeft óók een boek geschreven.
Als u weg wilt zappen moet u dat vooral nú doen, want het wordt érg.
Hanneke is namelijk vroeger dik geweest, heel dik, zó dik dat ze niet meer achter haar presentatiedesk in de Plantage tevoorschijn durfde te komen als er nog publiek in de zaal zat.…
trawant9 november 2009Lees meer…

My name is Vak. Vak Bond.

dagcolumn
4.9 met 53 stemmen 493
Het gaat uitstekend met de NMBS, de Nationale Maatschappij der Belgische Stakers. Donderdag hebben ze zich weer volop kunnen uitleven, terwijl duizenden treinreizigers 24 uur in de kou bleven staan. Een reden om te staken hebben ze bij de vakbond snel gevonden, een woord van meer dan drie lettergrepen volstaat om een aanzegging in te dienen. Deze keer was dat het woord ‘herstructureringen’, waarna ze prompt hun favoriete, tweelettergrepig werkwoord bovenhaalden: staken.
De herstructurering…