Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2009, week 5

Passages

dagcolumn
3.4 met 7 stemmen 253
Ziet u dezer dagen toevallig bij de ingang van het Amsterdams CS een bejaarde, kalende man met hemelse blik, zoals een man met missie en vest vol explosieven blikt, al heb ik nog zoveel schijn tegen, ik ben het niet.
Het is Jan Donkers voortijdig weggelopen uit een Volkskrant-interview gister met Gert J. Peelen. Over de herdruk van zijn ‘Zo Dicht bij Amsterdam’ waarin hij nu nog schrijnender het achterstandsgevoel van Amsterdam-Noord verwoord. In de hoofdstad wonen maar er niet bij horen…

De regenten

dagcolumn
2.6 met 5 stemmen 314
Balkenende is door de bocht. Er komt een onderzoek naar de rol van de regering in de Irak-oorlog. Steeds meer onthullingen toonden aan dat de regering onzorgvuldig heeft gehandeld. Ook zijn er verdenkingen van handjeklap. Omdat de Nederlandse regering de Irak-invasie loyaal steunde zou Jaap de Hoop Scheffer NAVO-baas mogen worden. De publieke druk werd zo groot dat de regering wel moest toegeven.
Premier Balkenende houdt buiten verkiezingstijd niet zo van openheid. Alsjeblieft geen…

ZWEREN OP DE BIJBEL

dagcolumn
3.7 met 7 stemmen 365
Iedereen vraagt zich af waarom Balkenende toch zo moeilijk doet over een onderzoek naar de beslissing om Nederland in een oorlog te storten.
Merkwaardig trouwens dat oorlog tegenwoordig vredesmissie genoemd wordt. Het klinkt natuurlijk veel vriendelijker en sust het geweten van de heren en dames politici waarschijnlijk, maar daar hebben de gesneuvelde soldaten geen boodschap meer aan.. En kogels laten zich niet tegenhouden door guitige woordspelingen.
Ik bedoel, een verbrijzelde enkel, gekneusd…
paco5 februari 2009Lees meer…

Partijlidmaatschap opzeggen

dagcolumn
2.6 met 7 stemmen 264
Van der Laan, kersverse minister, heeft nooit overwogen zijn lidmaatschap op te zeggen. Althans, die vraag ontweek hij afgelopen zondag in Buitenhof. En terecht. Het journaille begrijpt zoiets zo makkelijk verkeerd.
Ieder weldenkend lid van elke politieke partij die wel eens in de regering zit of heeft gezeten, overweegt zo nu en dan zijn lidmaatschap op te zeggen. Velen doen het niet. Te veel wel.
Ik heb het dan ook regelmatig overwogen. Soms omdat ik meende dat mensen mij een hak zetten, die…

God in Frankrijk

dagcolumn
4.6 met 7 stemmen 270
De afgelopen twee dagen hield ik mij op in Straatsburg. Twaalf keer per jaar komt het Europees parlement hier, en dus niet in Brussel bijeen. Straatsburg werd ooit als locatie gekozen, omdat het een bijzondere verbinding zou zijn tussen Duitsland en Frankrijk, een stad in een wazig grensgebied tussen beide aartsrivalen. Tegenwoordig is het vooral nog prestige voor Frankrijk. Waardoor dat land, niet gespeend van enige grootheidswaanzin, weigert mee te werken aan een definitieve huisvesting van…

Zo vader, zo dochter

dagcolumn
3.2 met 6 stemmen 513
's Lands grootste kruidenier blijft op de kleintjes letten. Na de smurfen, de welpies en soortgelijk klein grut pakt de grootgrutter ons nu in met voetbalplaatjes. Eén pakje met vijf van die dingen bij iedere tien euro aan boodschappen. De tijden zijn veranderd, net wat u zegt. In mijn jonge jaren zaten er maar vier plaatjes in zo'n pakje. Bovendien kreeg ik ze niet cadeau, nee: ik moest ervoor betalen. Al mijn zakgeld ging naar de firma Panini. Eén pakje kostte 35 cent, ik weet het nog…

Messias

dagcolumn
2.6 met 5 stemmen 424
In de dagen nadat de nieuwe Messias werd ingehuldigd als president van de Verenigde Staten verschenen er, zoals altijd, ook berichten over kleinere onderwerpen in de kranten. Een van die berichtjes trok mijn aandacht. Want al kom ik er zelf nog nauwelijks, het wel en wee van de katholieke kerk blijft mij boeien. Zeker als het berichtjes betreft waarin het Vaticaan een rol speelt. Als van daaruit boodschappen de wereld in geslingerd worden, heb ik oren en ogen altijd wijd open.
‘Als de…

de communicatiekloof

dagcolumn
3.8 met 5 stemmen 4.169
Een man vliegt in een heteluchtballon boven het land en beseft dat hij verdwaald is. Hij ziet beneden iemand lopen en daalt tot hij binnen gehoorafstand is.....
“Neemt u mij niet kwalijk” roept hij, “kunt u mij misschien helpen? Kunt u mij vertellen waar ik ben?”.
De man beneden kijkt omhoog en antwoordt: “Jawel. U bevindt zich in een heteluchtballon en zweeft zo’n tien meter boven de grond”.
“U bent zeker een IT-er?” zegt de man in de heteluchtballon.…