Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2009, week 50

Staat Oale Roop wel zo alleen

dagcolumn
1.6 met 5 stemmen 378
Bij crises komt wat oud en voorbij leek vaak weer in zwang. Zo zie je mensen weer bidden. Men zoekt houvast aan de overlevering, grootmoeders spreuken of boekjes met mythen en sagen. Dat speelt op alle niveaus.
Neem de classicus in Amstelveen die na twijfelachtige copulaties zijn lid reinigt met eau de cologne doordrenkte watten wol. Dat zou bij de Romeinen al tegen soa’s gewerkt hebben. Quatsch maar het zegt iets over zijn zwakke plek. En dat zijn vrouw er ook in gelooft en dat ze nog…

Klimaattop

dagcolumn
4.5 met 6 stemmen 319
Komt er weer eentje? We hebben al een paar ijsdagen gehad.
Vorige winter vroor het dat het kraakte. Twee weken aan één stuk. De kampioenswedstrijd schaatsmarathon kon weer op natuurijs worden verreden. Het forteiland Pampus voor de kust van Muiden was dankzij de stevige ijsvloer te voet bereikbaar.
Het was me het wintertje wel.
Ondertussen zucht de wereld onder de klimaatopwarming. Op de klimaattop in Kopenhagen doen de wereldleiders zo hun best het tij te keren. Maar wordt het wel…

Een tweede hart

dagcolumn
2.5 met 6 stemmen 259
Afgelopen zaterdag zat een volwassen man bovenin het Orpheustheater in Apeldoorn stil te huilen. Beneden speelde het PvdA-congres zich af. Het halve kabinet zat op de voorste rij. Zojuist was er een daverend applaus geweest voor Jacqueline Cramer die beloofde ten strijde te trekken in Kopenhagen en er werd gediscussieerd over een motie over Afghanistan uit Breda. Mensen liepen naar het katheder en spraken dapper hun zinnen naar de volle zaal. Er werd gestemd. Er werd gepraat. Er werd gelachen.…

Mijn lichaam en ik

dagcolumn
3.2 met 11 stemmen 432
Ik droomde vannacht dat ik uit mijn lichaam was.
IK was plotseling een zelfstandig functionerend 'iets' zonder lijf. Een wezen uit de ether. En ik keek naar mijn lichaam dat daar leeg en naakt stond. Ik geloof zelfs zonder hoofd - maar dat weet ik niet meer zeker.
Het lichaam waar ik naar keek was leeg. Dat was duidelijk. Ik keek er met erbarmen naar, zo leeg en verlaten als het daar stond.
Het was een vreemde en een beetje enge beleving. IK was gescheiden van wat ik kende als mezelf. Tot nu…

Winterhoop

dagcolumn
2.5 met 4 stemmen 318
'KNMI verwacht bescheiden winterweer' lees ik op een internetsite.
Ja, hoezo wat is dat voor nieuws? Het is toch winter? Het is toch december? Hier is een ander fenomeen ontstaan. Als de temperatuur een beetje richting de nul graden gaat, dan is dat Nieuws. Dan worden vooral weersvoorspellers euforisch.
“Ja, mensen, we gaan naar de nul graden”, zeggen ze vrolijk, “we gaan zelfs onder de nul! Het wordt echt winter! En er is zelfs een kleine kans op natte sneeuw!”
En dan, als laatste…

Het treintje van geluk

dagcolumn
5.0 met 44 stemmen 482
Of ze een rijbewijs nodig had om met het Plopsaland-treintje te rijden, vroeg de radio-presentator aan het meisje dat net een plaatje had aangevraagd en Sheila heette. ‘Nee,’ had ze door de telefoon geantwoord, ‘dat is niet nodig, ik heb maar twee pedalen in mijn treintje. Ik moet alleen gas geven, af en toe eens remmen en draaien aan het stuur, iedereen zou het kunnen. Maar ik doe het wel heel graag. Elke dag hoor ik de kindjes in mijn treintje roepen ‘Kijk daar! En daar! Ooooh!’. En…