Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2009, week 52

Iran.

dagcolumn
4.5 met 12 stemmen 707
Liefdeloos gebroed van confessionele overheersing. Prachtig land met gewetensvolle, liefde uitstralende, intelligente mensen. Onrust in Teheran.
Mijn blik dwaalt over het drukke beeldscherm van het late journaal. Protestbetogingen in de volle straten van de hoofdstad. Zal het de bevolking lukken om zich te bevrijden van de godsdienstige dictatuur?
Het land van de oude wijsheid, van de islamitische revolutie, van de oorlog met Irak. Het land van de Ayatollahs en Sjiieten.
Land van de…
J.J.v.Verre31 december 2009Lees meer…

Afghanistan

dagcolumn
3.2 met 4 stemmen 503
Vier jaar geleden zond Nederland troepen naar Afghanistan. Het werd verkocht aan de PvdA-leden en misschien ook wel aan de PvdA-top als opbouwmissie, waarbij misschien ook gevochten zou worden.
De PvdA stemde met moeite in, mede omdat het kabinet een afspraak maakte dat de troepen na twee jaar teruggehaald zouden worden. Met de NAVO werd afgesproken dat die voor vervanging zou zorgen. Bert Koenders stelde in de Tweede Kamer dat het twee jaar was: twee jaar is twee jaar en geen vijf jaar.
Na…

De Kouwe Kant van de familie

dagcolumn
2.2 met 4 stemmen 447
'Ik luister naar mijn hart,' zei de moeder van Boaz toen ze met het kindje vol uitslag naar een natuurdokter ging.
'Je moet naar onze huisarts,' hadden ze eerst gezegd. 'Hij weet alles van ons, heeft al onze kinderen ter wereld gebracht!'
En Boaz huilde en had pijn en slikte veel meer medicijnen dan menigeen op de leeftijd van 3 maanden wordt geacht te doen.
'Dit wil ik zo niet langer,' zei zijn moeder. En haar man en zijn familie ten spijt vertrok ze met Boaz onder de arm naar de…

Weddenschap

dagcolumn
3.3 met 3 stemmen 360
De oude man achter de balie in de winkel heeft een muts op. Het is winter vindt-ie, en dan mag je best laten zien dat je dat leuk vindt. Het is rustig in de winkel en hij staat waarschijnlijk al een tijd de kletsen met de klant voor mij. Die vindt het hele wintergedoe maar niks. Al die sneeuw en rotzooi op de weg, dat is alleen maar lastig. Ik knik mee. Maar dat vindt de verkoper niet leuk. Twee onwillige klanten, dat is hem te veel. Hij trekt een verontwaardigd gezicht.
"Hoe kunnen jullie nu…

Argentijns drama

dagcolumn
2.0 met 1 stemmen 147
Argentinië is de afgelopen decennia politiek en economisch gezien kapot gemaakt, waardoor de levensstandaard van de Argentijnen dramatisch is geworden. Je kunt dat op veel manieren merken, zoals simpelweg de geschiedenis te leren. Maar de meest aantrekkelijke wijze is waarschijnlijk daar heen te gaan. Twee activiteiten staan symbool voor het drama. Allereerst het voetbal. Al heb je geen peso te makken, toch ga je naar het stadion. Zo kun je weer een week overleven. Als Argentinië de…
Delano28 december 2009Lees meer…

Jaaroverzicht

dagcolumn
4.8 met 52 stemmen 509
Ik weet niet of het een goed idee is om een jaaroverzicht te maken. Er was van alles te veel. Te veel kookprogramma’s, te veel sterren op het gezicht van Kimberly, te veel opwarming van de aarde, te veel werklozen, te veel ontsnapte gevangenen, te veel hetze rond de Mexicaanse griep, te veel graden boven nul voor een Elfstedentocht, te veel asielzoekers, te veel CO2-uitstoot, te veel economische crisis, te veel show rond het zoeken van de nieuwe K, te veel Yves Leterme.
Ontvrienden, het…