Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2010, week 14

Eeuwige liefde over de grens

dagcolumn
2.8 met 12 stemmen 989
De columnist was op weg en de wereld zou het weten. De rose cadillac Coupe de Ville 1967 gleed omstreeks half acht ‘s avonds door het Hollandse landschap over de A-4. Met een opzienbarende dame, Suze, aan het stuur. Vetrood van de lipstick en zwaar onder de oogschaduw. Volstrekt uit de tijd en – het moet gezegd - aftands gekleed. Haar minirokje was gerafeld en het te krappe bloesje kon echt niet meer.
Dat dateerde zichtbaar uit roemrijke sensuele tijden. Toen Suze, vers nog op de Rietveld…

Akkoorden van vlees

dagcolumn
4.0 met 12 stemmen 400
Elke dag begint met strijd. Je ligt heerlijk warm tegen haar aan. Maar dat besef je pas als de wekker dat verstoort. Wekker. Afgrijselijk woord. Wel heel treffend. Wekker. Want dat is ie – dat wrede apparaat. Maar we kunnen niet zonder, tenminste wij niet, ik niet. Zonder wekker zou ik m’n nest niet uitkomen. Zou er niets van de dag terechtkomen. God liet de mens de wekker uitvinden om hem te behoeden voor ledigheid. Hulde aan God.
Goed, de wekker gaat. Al voor de tweede keer. Want die van…

Middelkoop

dagcolumn
2.4 met 7 stemmen 683
Van Middelkoop heeft niets achtergehouden. Ik vind het knap. Volgens NOVA van 3 april schijnt er een brief van de NATO geweest te zijn die in het bezit was van Van Middelkoop en waarin stond dat Nederland, als het niet door zou gaan met de missie in Afghanistan, eventueel ook een opleidingsmissie zou kunnen doen in compounds (een nieuw woord voor kampen). Met andere woorden: de NATO accepteerde dat de Nederland geen vechttroepen meer zou sturen.
Maar dat is pas meegedeeld aan Wouter Bos op de…

kunstenaar van het leven

dagcolumn
3.8 met 5 stemmen 370
Het lot van een schrijver wordt bepaald door zijn invallen. Het lot van elke kunstenaar hangt wellicht af van de mate van inspiratie en de kunst zich over te geven aan het wachten hierop, om zich daarbij volledig op het scheppen te richten. Iets maken wat er niet eerder was.
De kunst is daarbij ook om het accent te leggen op het proces van het scheppen, het creëren van het schilderij, het noteren van noten en woorden, het vorm geven in beelden om het naar de buitenwereld te kunnen zenden.
Je…

Arme burgers

dagcolumn
3.6 met 5 stemmen 271
Jawel, daar zijn ze al, de proefballonnen in de vorm van bezuinigingsvoorstellen. Een fors aantal ambtenaren heeft keihard gewerkt en gerekend en komt met een grabbelton vol ideeën. En welk pakketje er ook uit gegraaid wordt, het zal hard aankomen en niemand ontkomt er aan. Dat wordt er steeds dreigend bij gezegd.
Niemand ontkomt aan bezuinigingen? Ook de grootste graaiers niet? Laten we eens teruggaan naar de bron van dit gebeuren. Want daar hoor je weinig meer over. De crisis ontstond in…

Grotverdomme

dagcolumn
4.6 met 87 stemmen 343
Vroeger waren er geen regels. Er waren grotten, er was honger en er was loslopend wild. De mannen waren jagers toen, ze namen hun speer en liepen kilometers ver om een dikke buffel te doorboren. En daarna kilometers terug met hun trofee achter hen aan, de tong tegen de kin.
Het leven was eenvoudig toen. Zolang er buffel was, was er geen honger. ’s Avonds met de buren rond de haard en het regende nooit binnen. Niemand moest ‘s anderendaags gaan werken, want er was geen werk en niemand vond…