Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2010, week 21

Leo Vroman aan de Amstel

dagcolumn
4.4 met 8 stemmen 592
Wat restte de twijfelaar eenzaam en verloren stilstaand in het Amstelstation? Waar moest hij heen? Moest hij ergens heen? Onderwijl maalde aldoor zijn hoofd. De selectie van het Nederlands Elftal. Nu valt ook nog Anita af, terwijl valserik Van Bommel blijft. Wordt altijd als het erom spant ongehoord gemeen. Haalt de anderen uit hun spel, en ja hoor: we verliezen weer! We zijn toch geen Italianen of Duitsers!
Maar de echte ramp was dat de burgemeester niet doet waar-ie voor was aangesteld:…

PROSTAAT

dagcolumn
4.5 met 2 stemmen 195
“Hallo met Fred.”
“Ja dag, hoe gaat het?”
“Ben je alleen,kun je even rustig praten?”
“Nou, de werkster is bezig.”…

De beste boekhouder

dagcolumn
4.6 met 9 stemmen 284
De verkiezingsdebatten tussen de lijsttrekkers gaan over de economie. De cijfers van het CPB vliegen je om de oren. Als Job Cohen een paar getallen uit zijn programma niet kan ophoesten, spreken de commentatoren van een doodzonde. Moet Femke Halsema het antwoord op een hoeveel-bespaart-u-vraag schuldig blijven, dan sabelt men haar neer. Schudt Mark Rutte uit zijn mouw hoeveel miljard de VVD zal bezuinigen in 2015, dan schalt de loftrompet.
Met verbazing dit hele tv-theater beschouwend zou je…

Het was een fluwelen bijlslag

dagcolumn
1.8 met 4 stemmen 370
Simon Carmiggelt is nog steeds het lezen waard. Eigenlijk moet iedereen één keer per jaar iets van hem lezen. Zijn kronkels, de naam van zijn columns, bevatten allerlei precieze waarnemingen. Hij schrijft in een paar woorden iets neer, dat anderen, mijzelf incluis, bladzijden kost en dan niet eens zo precies weergeeft wat hij uitdrukt.
Hij laat een oud vrouwtje een fluwelen bijlslag toebrengen aan een directeur op bladzijde 64 van De avond valt (1980). Ze had gevraagd: “gaat u wel eens naar…

dagcolumn
5.0 met 1 stemmen 359
Auteursrechten op vertalingen belemmeren de culturele uitwisseling binnen Europa.
Ik heb een bundel vertaald van een franse dichter. De bundel is meer dan negentig jaar geleden gepubliceerd. Er is in al die tijd geen vertaling in het Nederlands verschenen. Ik heb de pech dat mijn auteur heel oud geworden is en pas zeventig jaar na diens dood zijn de vertaalrechten vrij.
Dat betekent dat er onderhandeld moet worden over de auteursrechten. De onderhandelingen lopen langzaam omdat er zowel met de…

Ontmoeten is risicovol.

dagcolumn
2.5 met 4 stemmen 241
Ik ben graag met mezelf. Alleen. Werkend aan een tekst of tekening.
Het is niet alleen mijn behoefte aan stilte, en aan creëren, het is ook mijn moeite met ontmoetingen. Ontmoetingen met mensen en situaties. Mensen in situaties. Vooral in de situaties waarin ik gevraagd word voor mijzelf op te komen ondervind ik de meeste problemen.
Of anders gezegd; ik heb moeite met situaties waarin ik uitgedaagd word om in mijn eigen kracht te staan.
Of nog anders; ik geef gemakkelijk mijn eigen macht…

Angsthazen en angstwolven

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 218
Politici zijn angsthazen, dat weten we allemaal wel. Kijk maar eens naar het gedonder rond de euro. Die kwam er omdat de Europese dames en heren bang waren voor Amerika. We moesten met z’n allen een machtig blok vormen, want die dollar begon de hele wereld in z’n greep te krijgen. Zelf heb ik nooit veel plezier gehad van die lelijke munt en de afschuwelijke vodden van bankbiljetten. Op een geheime plek bewaar ik nog een paar oude gulden briefjes, die ik af en toe tevoorschijn haal. Wat een…

Tour de Fraude

dagcolumn
5.0 met 65 stemmen 731
Je mag mij gerust een sportliefhebber noemen, zeker als ik de sport in kwestie niet al te actief moet liefhebben en mij kan beperken tot kijken hoe anderen het onderste uit hun menselijke kan halen terwijl ik het glas nog eens vol doe.
Ik zie het ze graag doen, die natuurtalenten die al van hun vierde bezig zijn om de beste te worden in hun vak, die wekelijks meer uren trainen dan een doorsnee bediende achter zijn computer zit, om ons en de sponsor tijdens de wedstrijd het mooiste spektakel te…