Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2010, week 3

De tol voor Noord in 't IJ geplempt

dagcolumn
3.6 met 9 stemmen 705
Dit was een redelijk schaamteloze week. De informatie komt regelrecht naar ons toe en je mag niks uit de weg gaan. WIJ vormen het wereldgeweten. Zelf ter plekke iets doen dat hoe ook geboden is kan niet. Wat rest is vooral tot het uiterste informaties volgen en zoeken om mee- en inlevend te absorberen. Daarnaast steun aan hulporganisaties. Activisten zijn er genoeg en ze zijn beter dan ik, zeker als collectanten.
De kloof tussen de alarmerende kennis nu uit Haïti en de mogelijkheid iets te…

Gek op Marokkaanse jongens

dagcolumn
4.8 met 6 stemmen 689
De media en kranten staan er bol van: Wilders.
Dat ons land zoals vele andere Europese landen een probleem heeft met integratie van moslims, is al lang bekend. Janmaat, Bolkestein, Fortuyn en Hirsi Ali hebben deze zaak al eerder aan de kaak gesteld. Theo van Gogh ook en die kan het helaas niet navertellen. Maar Geert hoeft niet opnieuw met kreten of een film dezelfde riedel af te steken. We hebben nu behoefte aan oplossingen.
Zoals werk voor kansarme jongeren. Werk geeft structuur aan je leven,…

Oneerlijk duurt het langst

dagcolumn
3.8 met 5 stemmen 296
Rob Schoemaker klaagt in de NRC van 19 januari dat het voor mensen uit de buitenwijken van Amsterdam duurder is om met het openbaar vervoer in de binnenstad te komen, dan voor mensen die op de Dam instappen. Afgezien van de vraag wie op de Dam in een tram stapt om naar de binnenstad van Amsterdam te gaan, is het toch een beetje klein leed.
Wie in de buitenwijken van Amsterdam woont, woont goedkoper of ruimer dan mensen in de binnenstad. Is dat eerlijk, Rob?
En oh ja, er zijn misschien ook wel…

Waar je (Q-)koorts van krijgt

dagcolumn
3.0 met 1 stemmen 140
Waarschijnlijk zullen ze blijven dwarsliggen tot de laatste agrariër uit Nederland is vertrokken. Iedere besmettelijke dierziekte zal worden benut om dieren te “ruimen” onder al-of-niet steekhoudend argument. Steeds is er wel een reden te vinden die eventuele preventieve enting in de weg staat. Hetzij economische, niet uitgevoerd onderzoek, of doodgewoon te verwachten trage reactie van ambtenaren van “Keuringsdienst Vee en Vlees” onder het mom dat buitenland het geënte vlees…

Een lintje voor het Lichaam

dagcolumn
4.2 met 4 stemmen 380
Mijn schoonmoeder ligt in het ziekenhuis. Ze is geopereerd aan haar hart. Daar moest het borstbeen voor worden opengezaagd, spieren en pezen worden doorgesneden en het lichaam op een machine worden aangesloten die haar in leven hield. Door de machine bleef het bloed in mijn schoonmoeder rondpompen, bleef het lichaam ademen, bleven alle organen doen wat ze horen te doen. Het hart lag opengesneden en bloot in de handen van de chirurg.
Wij zagen haar pas tien uur later terug.
Volledig van de…

Cursus liegen en bedriegen

dagcolumn
3.0 met 4 stemmen 1.534
Als je het leuk vindt om in de publiciteit te staan moet je burgemeester worden. Ook al is je werkplaats nog zo klein, je weet dat je ooit in de schijnwerpers kan staan. Zedenzaakje, een paar mensen die elkaar in de haren vliegen, gevalletje van diefstal of wat dan ook. De pers springt er meteen bovenop en je kunt als burgemeester geweldig interessant gaan doen voor de camera. Je werpt je op als een eerbiedwaardige en doortastende man, die boven iedereen verheven is en het allemaal het beste…

Ronald de verschrikkelijke

dagcolumn
4.8 met 46 stemmen 519
Er was eens een man die Ronald J. heette. 'Ronny' voor de vrienden, omdat dat jovialer bekt, al werd het later ‘verwerpelijk varken’ en nog veel ergere dingen, omdat dat dichter bij de waarheid lag.
Overdag leerde hij brave kinderen technisch tekenen en ’s nachts vermoordde hij onschuldige mensen, vooral jonge meisjes met veel toekomst en weinig verweer. Hij dumpte ze dan in een rivier, of schoot ze dood en stak daarna hun auto in brand om al zijn sporen uit te wissen. Maar na zijn…