Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2010, week 32

Eigentijdse eenvoud

dagcolumn
4.4 met 5 stemmen 956
‘Yesterday is history. Tomorrow is a mystery. And today? Today is a gift. That's why we call it the present.’
Aldus de Nigeriaanse musicus Babatunde Olatunji. Vrijwel alles en iedereen zijn erop gericht je het heden te ontnemen. Toen je kind was zat je in de tijd. Maar het huiswerk voor de toekomst stapelde zich al op. En ze keken of je het wel keurig stapelde.
Voor wie opent de dag zich nog echt als een geschenk?
Hoe vaak blijkt ons denken verbonden aan de toekomst. Meestal het vizier…

Kramperen

dagcolumn
4.6 met 7 stemmen 293
Als trouwe aanhangers van dit fenomeen kozen we – vrouw, hondje en ik - ook dit keer voor kamperen. Toch is er een verandering. Gingen we voorheen gewoon in onze eigen tent en op de bonnefooi, dit jaar zijn we luxe gaan kamperen. Dat wil zeggen dat we op vier locaties bungalowtenten huurden, volledig ingericht. Het nadeel is dat je gebonden bent in tijd en ruimte. Het voordeel is dat je minder meesjouwt, je blikopener niet vergeet en… slaapt op een echt noodbed. Maar het is wel even…

Afgodsbeeldje

dagcolumn
1.5 met 4 stemmen 245
In zaal één van het overweldigende British Museum staan twee vitrines met godenbeeldjes. Of eigenlijk afgodsbeeldjes, want het zijn beeldjes van allerlei verschillende religies en vanuit elk andere religie beschouwd zijn de andere beeldjes afgodsbeeldjes. Beeldjes die de verkeerde god dienen.
Ze komen uit Azië, Europa, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika. Sommige zijn zeer ruw afgewerkt, andere zijn kleine kunstwerkjes, maar ze zijn allemaal met dezelfde overtuiging gemaakt. Elk beeldje verbeeldt…

10 (T)huisregels

dagcolumn
3.0 met 3 stemmen 306
1: Het wonen in een huis, met een dak en deuren, dat je beschermt tegen kou en regen en wind, is een groot goed.
2: Het genot van stromend water, warm en koud, het comfort van verwarming en de luxe van elektriciteit is een rijk bezit.
3: De ruimte van een tuin om je eigen huis, de mogelijkheid om direct en dagelijks in contact te zijn met de natuur, is een kans om verbinding te leggen met datgene wat je omringt.
4: Het onderhoud aan je eigen huis is een dankbetuiging aan dit bezit.…

Leuker leven tot 2018

dagcolumn
5.0 met 4 stemmen 395
Hoog bezoek op komst deze week. Nog net geen koningin, landspresident of dictator, maar hij gedraagt zich er wel naar. De president-directeur van de wereldvoetbalbond komt persoonlijk naar Nederland en België. In zijn kielzog reist natuurlijk een leger bedienden mee, al was het alleen maar om de baas meer status te verlenen. Er zijn al geruchten verspreid dat de man een eigen afgesloten rijbaan op de snelweg wil. Slim, want zo denkt iedereen dat je echt belangrijk bent.
Wat komt die kerel hier…

Even Apeldoorn bellen

dagcolumn
4.7 met 57 stemmen 663
Je zal maar een dochter hebben die Laura heet, denk ik soms. Dan zit je na een lange werkdag uitgeteld in je zetel, komt die puber af.
‘Papa, ik zou graag een reis rond de wereld maken.’
‘Ja, ik ook, dan ben ik even van het gezaag van je moeder af. Ga nu maar vlug je huiswerk maken.’
‘ Maar, papa, ik meen het. Met een zeilboot.’…