Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2010, week 35

Strip- is nog geen schertsfiguur

dagcolumn
3.6 met 8 stemmen 696
Droevige week, we namen afscheid van twee kanjers. Hoe houden we ze in herinnering?
Jean Nelissen was chef-sport voor De Limburger en wielerverslaggever voor Studio Sport. ‘Journalist ben je 24 uur per dag’, was zijn lijfspreuk. Samen met Mart Smeets jarenlang NOS-verslaggever Tour de France. Hij vulde pelotonstiltes met opmerkelijke bezienswaardigheden en details van coureurs.
Mart kon aan de bak in de finale. Die was behalve geen fietsconnaisseur ook te nuchter voor speelse improvisaties…

Brief aan Geert van Ab

dagcolumn
4.1 met 10 stemmen 354
Beste Geert,
Na mijn voor jou wellicht plotseling vertrek uit de formatieonderhandelingen heb ik behoefte dit nader aan je toe te lichten. Waar moet dat heen met die partij van je? PVV betekent Partij voor de Vrijheid. Het belangrijkste woord in die naam is natuurlijk Vrijheid. Dat betekent vrij zijn. Wie wil dat niet zijn? Dieren en mensen willen vrij zijn. Gelovigen en ongelovigen, atheïsten en liberalen willen dat. Maar jouw vrijheid, Geert, bezorgt me hoofdbrekens.
Je zei tijdens een van…

Vallen voordat het staat

dagcolumn
3.0 met 3 stemmen 279
Het nachtmerriekabinet lijkt er alsnog niet te komen. Verhagen lijkt te proberen de broedende broeders nog onder controle te houden, maar zowel katholieken als protestanten hebben openlijk hun bezwaren geuit. En dan niet alleen 'malloten' als Van Agt, die al vaak van zich heeft laten horen en achteraf best bij de PvdA lijkt te passen (en toch kwam Den Uyl II er nooit), maar ook echte midden CDA-ers als Wijffels en Lubbers.
Maar als de PVV geen rechts kabinet mag hebben, wat dan? Paars plus? Dat…

Je eigen stem

dagcolumn
2.7 met 3 stemmen 341
Laatst vroeg iemand mij of ik de gedichten wilde lezen die hij had geschreven. Ik was de eerste die ze te zien kreeg. Hij wilde weten of ze goed genoeg waren. Hij dacht eraan om naar buiten te treden met zijn gevoel. Hij voelde dat het tijd was geworden om zichzelf te laten zien. Misschien dat hij een bundeltje zou laten maken.
Ik voelde me vereerd. Ik weet hoe kwetsbaar het kan zijn om met je gedachten en ideeën naar buiten te treden. Het geeft mij soms het gevoel dat ik half naakt tegenover…

Duur eten, dure kleren

dagcolumn
2.0 met 4 stemmen 364
En maar klagen die restauranthouders en kroegbazen. Deze week riepen ze weer dat het slecht gaat met de branche. De omzet van restaurants daalde met 7,7 procent vergeleken met vorig jaar. Je hoort het ze zeggen: "Het gaat steeds slechter met Nederland en er komen nog minder mensen eten en drinken. Ze blijven liever thuis op de bank zitten. Hier moet iets aan veranderen. Op deze manier houden we het niet meer vol".
Vorige week deed ik mee aan een hulpactie. Nou, ja niet uit vrije wil dat moet ik…

Montignaccen, montignacte, gemontignact

dagcolumn
4.9 met 44 stemmen 735
Er zijn niet veel mensen die kunnen zeggen dat hun familienaam een werkwoord geworden is. Michel Montignac wel. Tot vorige week toch, want hij is komen te gaan.
Montignaccen is sinds de jaren ‘90 synoniem geworden voor het volgen van een afslankdieet waarbij vetten en koolhydraten niet mogen gecombineerd worden tijdens dezelfde maaltijd. Geen ingewikkelde theorieën over calorieën. Gewoon geen aardappelen combineren met spek. En elke dag een goed glas Franse rode wijn. Chauvinist. Zestien…