Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2010, week 36

John Cleese met dotje op schildpad

dagcolumn
4.7 met 6 stemmen 648
Kun je het je voorstellen, een academisch gevormde omroepster op tv?
Ik kan het niet helpen maar René van der Gijp komt meteen in beeld.
De oud-voetballer die alles plat maait voor de grote gulle lach. Of zelf plat lacht met hoge uithalen. Wekelijks VI-boegbeeld bij RTL-7 in het panel. De man van de vette lol. Alles wordt grof aangezet en daarna plat als een dubbeltje. Zodat de baas van het spul, Johan Derksen, zich uitzonderlijk wijs kan profileren (‘Niet om het een of ander…

Stuurloze staten

dagcolumn
4.2 met 5 stemmen 287
België en Nederland zijn verwikkeld in slepende formatieonderhandelingen. In beide staten speelt de vorst een bemiddelende rol. De ene na de andere topadviseur – al of niet wijs – wordt geraadpleegd door Zijne of Hare Majesteit.
In Nederland kondigde Mark Rutte voor de verkiezingen van 9 juni aan dat er voor 1 juli een nieuw kabinet zou zijn. Hoewel hij de verkiezingen nipt won en het voortouw had in de formatie is hij nu al drie maanden bezig met formeren.
In België won Elio Di Rupo de…

Fatsoen of rechtmatigheid

dagcolumn
2.0 met 2 stemmen 264
Tom R. Tyler, die met mij gemeen heeft dat hij ook een R. in zijn naam heeft, heeft een theorie ontwikkeld over hoe mensen door de overheid behandeld willen worden.
Zijn stelling is, dat mensen het in de eerste plaats belangrijk vinden dat ze rechtvaardig en fatsoenlijk behandeld worden en in de tweede plaats de uitkomst van de behandeling belangrijk vinden. Dit lijkt voor de hand liggend, tot je beseft dat mensen het belangrijker vinden om een bekeuring op fatsoenlijke manier te krijgen, dan…

Foute teken.

dagcolumn
3.2 met 5 stemmen 435
Afgelopen week dacht ik een zomergriepje te pakken te hebben. Koorts en spierpijn van kruin tot teen dwongen mij in bed te gaan liggen en de transpiratieaanvallen te ondergaan, terwijl mijn spieren zich aan alle kanten lieten voelen. Er ontwikkelde zich geen hoest, geen keelpijn en ook geen kuchje op de longen, maar geen enkele andere gedachte haalde mij van het idee af dat het een griepvariant was.
Tot ik drie dagen later het rode puntje met een grote kring erom heen zag. Alle alarmbellen…

Bananenrepublieken

dagcolumn
3.5 met 2 stemmen 274
Het gaat helemaal mis met Nederland en België. Door al het politieke gekonkel hebben beide landen zichzelf in een onmogelijke positie gemanoeuvreerd. Hoe komt dat? Los van de specifieke problemen per land kun je doodeenvoudig vaststellen dat de politici zelf de oorzaak zijn. Ja, politiek is macht dat weten we nu wel. En dat die machtsstrijd keihard uitgespeeld wordt over de hoofden van de arme burgers, ook dat is niks nieuws.
Maar de afgelopen maanden laten zien dat er een nieuw fenomeen…

Schatten op zolder

dagcolumn
4.7 met 75 stemmen 931
De dagen van mannen met een kinderwens zijn geteld. In Nederland toch. Daar lopen vrouwen ongemerkt met een dikke buik rond, bevallen ze op eigen houtje in hun eigen huis, binden de navelstreng rond het nekje van de pasgeboren baby en leggen het lijkje in een doos op zolder, of in de kelder, het tuinhuis, de garage. Of ze graven een put in een vergeten hoek van de tuin. En zo gaat dat dan een keer of drie, vier, vijf. Alsof het niets is.
Je hoort het de moeders al zeggen: ‘We kunnen de oprit…