Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2010, week 37

Een dagje museum

dagcolumn
4.8 met 4 stemmen 411
Een dagje openlucht museum in Arnhem is leuker dan het lijkt. Jaren geleden was ik er voor het laatst geweest. Je denkt dan: daar hoef ik niet meer heen want dat ken ik al. Zoals met een boek dat je ooit las of een film die je eerder zag. Waarom zou je het verleden opnieuw gaan beleven? Eén keer lezen, één keer zien is toch wel genoeg om iets te kennen?
Niet dus. Het leuke van het bezoekje aan het openlucht museum is niet alleen dat er nieuwe attracties zijn bijgekomen. Ook valt me op: dit…

Twee keer kijken

dagcolumn
1.3 met 6 stemmen 411
Een vriend van me vertelde me dat hij bij het paardrijden naar zijn dochter stond te kijken. Hij keek rond, naar de andere vaders en moeders. Toen hij dat deed, zag hij allemaal blanke mensen. Mijn vriend was niet de enige buitenlander, er waren Engelsen, er was een Amerikaan en een Duitser. Allemaal met een dochter, soms een zoon, die op paardrijden zat.
Het was elf september. Geert Wilders was bezig zichzelf en Nederland belachelijk te maken – gelukkig hebben weinigen het gezien. En mijn…

Een telefoniste stem?

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen 470
“We doen een voorstellingsrondje,” zei hij. “Dat praat een stuk makkelijker. Ik ben Henk en ik ben blij dat jullie hier aanwezig zijn. Dat betekent nieuw bloed. Begin dus maar bij je bloedgroep zou ik zeggen,”; hij lachte hard om zijn eigen grap.
Dat moet van de zenuwen zijn, dacht ik. Ik keek om me heen. Niemand lachte. Er was er één die grijnsde maar dat was ook vast van de zenuwen, zij was aan de beurt.
Waarom heeft God ons een stem gegeven als er maar zo weinig zijn die hem…

Projectiel

dagcolumn
3.0 met 1 stemmen 465
"Weet je", zei iemand deze week tegen mij, "Die Wilders is eigenlijk gewoon een ongeleid projectiel." Daar moest ik eens over nadenken. Over die twee woorden bedoel ik. Ze komen meestal alleen in die combinatie voor en dat roept bij mij een hoop vragen op. Bestaat er eigenlijk een geleid projectiel? En wat is dan een projectiel? Kan een mens een projectiel zijn, geleid en ongeleid?
Even zoeken en dan blijkt dat een projectiel iets is dat afgeschoten wordt met het doel om iets anders te…