Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2010, week 4

Kinderen van onze tijd,

dagcolumn
4.5 met 4 stemmen 581
Eerst leek het vreemd dat waar BIBEB voor stond jullie, de generatie van nu, niks zei. Bij nader inzien toch niet. Het idee dat we iets kunnen opsteken uit een breed en diepgaand interview op papier sterft uit. Helaas naar mijn idee: het biedt de kans op een soort integere aandacht voor mensen. Om ook over onszelf te leren. Het past in de humanistische traditie.
De kwalificatie ‘Moeder aller interviewers’ waarde door de kranten. Zij was zeer geliefd bij ons, lezers, door haar vermogen uit…

Wim Kok de kapitalist

dagcolumn
3.9 met 15 stemmen 972
Je neemt een willekeurige ‘captain of industry’. Die heeft het zo goed voor met zijn bedrijf en met zijn mensen. De werknemer is toch ‘human capital’ dat gemotiveerd moet worden. Wat mooi. Maar bij een oekaze van de Amerikaanse moeder is de captain de eerste die met voorstellen zal komen hoe de organisatie in te krimpen. Daarvoor krijgt hij dan een bonus die kan oplopen tot een kwart van zijn vaste salaris dat vaak al een half miljoen is.
Men neme vervolgens een bankdirecteur. Wim Kok,…

Participatie

dagcolumn
2.0 met 3 stemmen 278
Participatie is een heel raar woord. Burgerparticipatie. Heeft u dat wel eens gedaan?
Participatie betekent deel uitmaken van, meedoen. In overheidsland betekent het dat je mee mag doen met de samenleving. Tenminste, zo vertelt men ons dat. Maar als je goed kijkt naar de betekenis, bedoelen ze toch iets anders.
We doen immers al ontzettend mee zonder dat we ergens inspreken of meedenken. Tenminste, ik denk dat u net als ik winkelt, woont en misschien zelfs werkt. Ik neem dagelijks duizenden…

Iemand die op je wacht

dagcolumn
4.0 met 5 stemmen 385
“Een echte crisis is pas een crisis als er een conflict is tussen je hart en je hoofd. Alle andere crisissen zijn problemen die het gevolg zijn van keuzes.”
Hier sprak mijn oude redacteur. Niet oud in leeftijd, maar oud in vroeger, toen, mijn eerste redacteur. Lang geleden. Ik ontmoette hem op een boekbespreking. Niet toevallig. Ik wist dat hij op de boekpresentatie zou zijn waarvoor ik een uitnodiging had.
Hij was blij mij te zien. Hij stak van wal over zijn omzwervingen, zijn nieuwe…

Uitverkoop

dagcolumn
2.5 met 4 stemmen 268
In de kledingwinkel rent een tienermeisje enthousiast af op een rek met dure, felkleurige kleding. Zelf heeft ze die kleren al aan. Leren laarzen met een roze kraag er op, witte maillot met een roze bloemmotief, rok in roze en rood en daarop een bontjasje met geel stiksel.
“Kijk eens Tilly”, roept het meisje, “wat een mooie handschoenen, vet cool zeg!”. Ze grijpt naar een paar oranje, wollen handschoenen en houdt ze triomfantelijk omhoog. De vrouw van middelbare leeftijd, die…

Haïti-miserie

dagcolumn
4.7 met 46 stemmen 517
Hoeveel pech kan een mens eigenlijk hebben in zijn leven?
Dan word je geboren in één van de armste landen ter wereld, moet je je leven doorbrengen in een huis dat geen weldenkend mens een huis noemt, maar een hoop stenen op elkaar, en net als je denkt dat het leven is wat het is en je gewoon pech gehad hebt door op de verkeerde plaats geboren te worden, door geboren te worden tout court, net dan, op 12 januari, bij het ondergaan van de zon, beeft de aarde onder je voeten 7 op de schaal van…