Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2010, week 43

Over binnenkomers en intriganten

dagcolumn
3.2 met 5 stemmen 1.433
Eenmaal weer thuis vraagt Alex zich af waar zijn thuisgevoel gebleven is. Het land leek wel betoverd, overal waar hij kwam leek Islam een besmet woord. Burgers hielden op straat verward betogen over aanhangers van die religie die onze steden stilaan zouden bezetten.
Soms tekenden ze zelfs grove staafdiagrammen waarin de overname zich lineair aftekende. ‘Zij’ maakten kinderen waarbij ‘wij’ in statistieken stagneerden in buitenwijken.
Hij las vooral ook dat straatrelletjes van…

Meester Moszkowicz, Bram

dagcolumn
4.6 met 9 stemmen 337
Vakmanschap kan hem zeker niet ontzegd worden. Gehaaid als het klassieke stereotype van een strafadvocaat vindt hij de mazen in wet en jurisprudentie. Goed gebekt als een cabaretier en nieuwslezer in één, drijft hij elke tegenstander in het nauw. Officieren van Justitie en rechters ontwaken badend in het zweet uit hun angstdroom als ze de volgende dag met meester Bram Moszkowicz de juridische degens moeten kruisen.
En deze ontzaglijke capaciteiten zet meester Bram slechts in met één doel:…

De verdachte advocaat M.

dagcolumn
1.7 met 3 stemmen 220
Vroeger, toen ik nog in de computers werkte, had ik een collega met wie ik het goed kon vinden. Met deze man besprak ik regelmatig de problemen van de wereld en een van de problemen was natuurlijk Moskowicz.
Toen ik rechten ging studeren, heeft hij me nog een boek van hem gegeven, dat ik me vooral herinner als een onwaarschijnlijke combinatie van ijdelheid, zelfstreling en ook nog een reclamefolder. Hij liet zich er nog voor betalen ook, de schurk. Maar goed, tijdens de gesprekken met mijn…

Demonstreren, of de strijd om de orka

dagcolumn
3.0 met 3 stemmen 252
De strijd om de orka van het Dolfinarium is nu pas echt losgebarsten. Dat mag je concluderen uit alle berichten op radio en televisie. Er is zelfs een groepje demonstranten opgedoken. Dat zegt misschien nog wel meer. Want zo snel gaan wij, Nederlanders, niet de straat op. Geknoei met de pensioenleeftijd en AOW-leeftijd? Vinden we wel best. Regering breekt het cultuurbeleid tot op de bodem af? Gemor langs de zijlijn. We houden ons protest beschaafd.
Nee, dan de Fransen, die weten tenminste van…

Arm Vlaanderen

dagcolumn
4.9 met 84 stemmen 922
Het was zo’n dag waarop er niets gebeurde. Geen staking, geen slecht nieuws uit het buitenland, geen bekende doden. Als het zo voortging, zou de nieuwslezer op het einde van de dag nog zeggen ‘vandaag is er geen nieuws, nog een prettige avond verder’.
Maar toen kwam het bericht dat Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits vanaf volgende zomer de lichten wil doven op de Vlaamse autosnelwegen.
Er valt heel wat te zeggen over Hilde Crevits, maar niet dat ze gestikt is na haar eerste…