Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2011, week 16

Schaamte een Paasboodschap

dagcolumn
4.1 met 10 stemmen 232
Het Parool kopte gister op de voorpagina ‘Hofnarretje gaat weer swingen’. Ik lees dat op een Haags terras gezeten van de krant van een dame tegenover me. Er staat een besnord gezicht naast dat ik associeer met een Engelse komediant, en ‘nieuwe directeur’ in kleiner dunne letter gearceerd boven.
Ik schrik - in de stad waar ze gek op kranten het liefst bij koppen houden. Om zo snel mogelijk aan het echte werk te beginnen. Knetterende disputen waarbij de verdere invulling van de…

Hiernamaals

dagcolumn
3.7 met 26 stemmen 376
Toen zo’n slordige 1980 jaar geleden J.C. de kruisdood stierf, begon het gedonder. Daarvoor geloofde niemand in een leven na de dood. Er waren wat overgeleverde verhalen over zonnegoden en faraovisioenen, maar dat waren mythen. Nee, dood was dood, pech gehad. Maar toen verspreidde het gerucht zich in de beschaafde wereld dat die J.C. na drie dagen uit de dood was opgestaan.
De machthebbers kwam het wel goed uit. Als hun onderdanen geloofden dat er een beter leven wachtte na de dood, dan…

Ik durf niet meer met de bus

dagcolumn
3.9 met 8 stemmen 193
In Groningen en Drenthe is de OV-chipkaart ingevoerd. Ter informatie heeft iedereen een folder gekregen: de ov-chipkaart komt erbij.
Welnu, ik dacht, dat ga ik lezen en dan weet ik hoe het werkt. Maar ik werd steeds banger. Het is makkelijk, maar er zijn 16 bladzijden nodig om dat gemak uit te leggen. Het is eerlijk, oh ja? Betaalde ik vroeger dan te veel? Werd ik vroeger genept? En het is even wennen.
De folder staat vol blije mensen, bolletjes, blokjes en enge teksten: ik moet kiezen voor…

Twijfelachtige regen

dagcolumn
3.8 met 4 stemmen 162
Onverwachte bui op mijn fietsroute naar de stad. Ik heb vergeten op de radar te kijken, en ook niet gelet op de dreigende wolkenlucht. Heel even denk ik dat het wel mee gaat vallen met de regen, maar dan begint het te hagelen en kan ik maar beter een schuilplaats zoeken.
Onder een boom staat een man rustig tegen de stam geleund. Hij glimlacht als ik stop, kijkt dan omhoog. “Helemaal droog is het niet, maar het zal toch niet lang duren”.
Ik glimlach terug. Hij is iets ouder dan ik, maar het…

Geile Roger

dagcolumn
4.9 met 49 stemmen 370
Van de commerciële omroepen hebben we nog niet veel mooie dingen gezien. Klussers die publiekelijk aan de schandpaal genageld worden omdat ze lang geleden hun huis zijn beginnen verbouwen en er altijd maar van alles tussen kwam, waardoor muren muurtjes bleven en elektriciteitsleidingen loshangende lianen in de jungle van een onafgewerkt huis. Tot de vrouw des huizes het welletjes vindt en besluit een e-mail te sturen naar de commerciële omroep - die we vanaf nu VT4 zullen noemen – met de…