Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2011, week 17

Origineel Nederlands versus importtranen

dagcolumn
3.6 met 9 stemmen 223
Wat een vertoning met William en Kate. Catherine sprookjesprinses met lelieblank uitgedoste zus Pippa bloedmooi supersexy slip dragend in de aanbieding. Koningin Elisabeth die lijkbleek vertolkt waar het om gaat: hoe eenzaam voelt een wassenbeeld aan de top.
Wie denkt Windsor staat al eeuwen vergist zich. Victoria was al vooral van Duitschen bloede toen ze in 1840 Albert von Saksen-Coburg&Gotha trouwde. George V maakte daar Windsor van. In 1917 toen de schrijver H.G. Wells het Hof met een…

Kinderbijslag

dagcolumn
4.2 met 14 stemmen 307
Een kind wordt door veel mensen gezien als het kostbaarste bezit. Volkomen terecht. Een tv, een auto, een huis zijn je veel waard. Maar ze zijn misbaar want vervangbaar. Een kind, jouw kind, niet. De waarde van je kind is uniek, onschatbaar, niet in geld uit te drukken.
Dat gezegd hebbend weten we ook dat de mens als soort het goed doet. Rond 1900 telde de wereldbevolking 2 miljard zielen, in 2000 zes miljard en nu 7 miljard. In Nederland, een van de dichtstbevolkte landen ter wereld, zien we…

De Spaanse griep

dagcolumn
3.8 met 4 stemmen 172
Subsidie is een mooi middel om mensen iets te laten doen, wat ze anders niet gedaan zouden hebben. Overheden proberen er wenselijk gedrag mee te stimuleren. Maar je moet er niet te veel van hebben.
In deze tijd, waar het PVVD-CDA kabinet met de botte bijl door subsidieland raast, is het wellicht moeilijk om in een linkse stad te zeggen, dat je niet te veel subsidie moet hebben, maar ik wil die stelling toch wel verdedigen.
Neem nu Spanje. Je zou ook Ierland of Griekenland kunnen nemen, maar ik…

de Duitse leraar

dagcolumn
3.6 met 9 stemmen 250
Kaarsrecht zat hij tegenover ons tijdens het oudergesprek, de nieuwe leraar Duits. Nieuw omdat hij de oude tijdens het tweede schooljaar van onze dochter vervangen had. En Duits ook omdat hij Duitser was. En mentor, maar omdat hij nieuw was voerde de afdelingsleider, die mijn dochter al wat langer kende, het woord. Onderwerp van gesprek was de schoolrichting na het tweede jaar: HAVO of VWO.
De afdelingsleider stak van wal. Wat haar betreft was over de punten weinig twijfel: goed voor het VWO.…