Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2011, week 21

Haarlemse Dichtlijn bevrijdt van Koepeltrauma

dagcolumn
4.8 met 10 stemmen 251
Stad waar vrijheid een hoge prijs vraagt. Na overgave vermoordden de Spanjaarden in 1573 700 mannen. Stad van Tiberius Winkler, medicus van overhaaste conclusies. Van geheim kluisje vol stoffelijke mensresten. Van Kenau die te hoog richtte en Alva door zijn hoed schoot. Heldin die tijdens Haarlems Beleg(1573) dapper doorprocedeerde. Kenau wier naam in de luxe vrede voor meisjes in diskrediet raakte. Stad van de valse amateurpianist die Nicola Vincentino’s 31-toon-soort zei te spelen
Haarlem…

Killen of berechten?

dagcolumn
4.2 met 11 stemmen 179
Ratko is de naam. Zelden zo’n toepasselijke voornaam gehoord als die van Mladic. Hij verstopte zich als een rat in de holen van de Servische onderwereld. Een schuilnaam en zijn oude vriendjes beschermden zijn identiteit. Maar de rat is aan zijn staart uit zijn hol gesleept.
Enkele weken geleden trokken Amerikaanse seals een andere vette rat uit zijn hol. Ze maakten er gelijk korte metten mee. Wat is beter: killen of berechten?
In 1995 hadden Nederlandse Dutchbatters een onmogelijke taak.…

Geen geld maakt gelukkig

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen 160
De rationele keuzetheorie stelt dat mensen in eigenbelang handelen. Dat zou rationeel zijn. Dat is dus niet zo. Rationele mensen handelen in het belang van een gekozen doel.
Neem nu Josh Ferrin. Josh had een huis gekocht en was bezig een achterkamertje op te ruimen, zodat hij er een werkkamer van kon maken. Plotseling viel zijn oog op een luik in het plafond. Hij pakte een ladder en klom erop. Boven het plafond lagen ijzeren dozen en die dozen zaten tjokvol dollars.
Niet honderd. Niet…

unknown pleasures

dagcolumn
3.1 met 8 stemmen 208
Als pubers ergens goed in zijn is het in niet kunnen relativeren. Een emotie, of de expressie daarvan, manifesteert zich meestal in totale onverschilligheid - duhh! - of in alle heftigheid. Toen een gids eens bij een cultureel evenement wat minder verstaanbaar was, omschreef mijn tienerzoon haar optreden met de woorden 'die vrouw faalt ziek!' En minder leuke leraren zijn volgens mijn dochter (ook een puber) nooit zomaar minder leuk. 'Ik háát die man' zegt ze dan. Je schrikt even, maar als je…