Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2011, week 25

Twee foto's bij Jorge Semprún

dagcolumn
2.9 met 12 stemmen 243
Hij verloor zijn geloof fietsend in de Scheveningse bosjes, kijkend van onze duinen over de blauwe zee. ‘Losgelaten door God’, Dejado de la mano de Dios. Belangstelling verloren, niks dramatisch. Zijn wieg stond in Madrid – 1923. Op zijn 13e verhuisde hij naar Den Haag. Ontdekte Baudelaire daar. Vond en kocht Les Fleurs du Mal bij Martinus Nijhoff op het Lange Voorhout.
Vierde van zeven kinderen, links-liberaal milieu. Zijn vader werd hier in 1936 zaakgelastigde van Spanje. Van de…

Je hart schenken

dagcolumn
3.0 met 125 stemmen 1.618
Mensen uit Staphorst en Urk staan hun organen na hun dood niet af. Dat wees een enquête deze week uit. De meeste Nederlanders denken er trouwens net zo over. Slechts een derde vulde het donorformulier in. Minder dan een kwart stemt ermee in dat hun lichaam na hun overlijden wordt hergebruikt.
Ook ik ben geen donor van organen of weefsel. Wel heb ik dat netjes geregistreerd. Zodat mijn nabestaanden, en de doktoren precies weten waar ze aan toe zijn. Nee dokter, u hoeft hem niet open te snijden,…

Er zijn steeds meer mooie vrouwen

dagcolumn
2.8 met 9 stemmen 261
Hoewel de ouderdom met gebreken komt, is er één voordeel van ouder worden. Althans voor mannen. Er komen steeds meer mooie vrouwen bij. Daar is een heel eenvoudige reden voor. Het is de regel dat een man alleen vrouwen mooi vindt, die even oud of jonger zijn dan hijzelf.
En er komen steeds meer vrouwen bij die jonger of even oud zijn. Toen ik achttien was, moest ik kiezen tussen vrouwen van achttien en jonger en u weet wellicht dat de meeste mensen van het vrouwelijk geslacht onder de…

Slim en Smart

dagcolumn
3.0 met 8 stemmen 292
-------------OPSPORINGSBERICHT---------------
De hoofdofficier van justitie vraagt uw aandacht voor het volgende.
De Nederlandse Taalunie heeft aangifte gedaan van vermissing van Slim. De politie houdt er ernstig rekening mee dat sprake is van een misdrijf. Er bestaan aanwijzingen dat Slim gegijzeld en misbruikt wordt. De verdenking gaat uit naar de commercie als een van de belangrijkste daders.
Sinds de verdwijning zijn er diverse meldingen gedaan dat Slim op uiteenlopende plaatsen is…

Ik ben geen racist, maar

dagcolumn
4.5 met 93 stemmen 740
Toen ik kleiner was dan nu, woonde er vlakbij mijn ouderlijk huis een Marokkaan van rond de 60. Ik noemde hem stiekem Mohammed omdat de kans groot was dat hij echt zo heette en het ook wel een klein beetje stoer was voor een snotneus van 11 om iemand binnensmonds Mohammed Mohamed Mohammed te noemen en toch geen slaag te krijgen.
Hij had meer kinderen dan ik op mijn twee handjes kon tellen en hij zat de hele dag op een krakkemikkige stoel naast de voordeur in een beige geruit hemd en een bruine…