Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2011, week 40

Afloop wisselt onder heggenbeelden

dagcolumn
3.6 met 12 stemmen 261
’s Avonds vouwde E. geruisloos twee kamerschermen open en spreidde daarachter de slaapmatrassen. Dan knielde ze bij haar kapdoos en trok een voor een de spelden en kammetjes uit haar haren. Diepzwart en pluimig vielen de losse strengen over haar borst en schouders.
Al vroeg verstond E. de kunst decoratief te zijn als een bloem, eigen wensen te verbergen achter een porseleinglad masker. Zij was negentien jaar toen zij met Y. trouwde. E. bleef kinderloos.
Hij nam haar mee naar Batavia, waar…

Mensen zijn schapen

dagcolumn
3.7 met 26 stemmen 330
Mensen zijn wolven voor elkaar, zegt de filosoof. Is dat zo? Als er ergens een 'event' te beleven is, stromen de mensen toe. Vaart er een groep hossende homo’s in leren pakjes door de grachten? Massa’s jannen en maries publiek staan ze toe te wuiven. Melden de media een wolf op de Veluwe? In een mum van tijd staat er 10 kilometer file bij afslag Hoenderloo. De filosoof slaat de plank mis. Mensen apen elkaar na. Ze vertonen kuddegedrag. Het zijn schapen.
Rond de jaren negentig kwam de…

Cohen

dagcolumn
3.7 met 9 stemmen 195
Dagelijks lees ik in de krant en zie ik televisiecommentatoren dat alle PvdA-leden ontevreden zijn over Job Cohen. Ze zijn ontevreden en mogen er bovendien niet over praten. Of wij - ik ben ook één van die leden - wij verbieden elkaar om erover te praten.
Nu spreek ik wel eens andere leden, maar niemand zegt dat Cohen weg moet. Ik verbied ze niets en toch zegt niemand dat hij weg moet. Veel leden zeggen zelfs trots te zijn op Job Cohen. Hij is een van de laatste fatsoenlijke politici in Den…

Snel filmpje

dagcolumn
3.5 met 2 stemmen 133
Alles moet sneller en beter. Muziekclips waarbij het beeld langer dan een seconde blijft staan, zijn te traag. In elke aflevering van Top Gear zit een item met een razendsnelle bolide of iets dat daar op lijkt. En bij filmtrailers is het tempo zo hoog opgevoerd dat je nauwelijks ziet waar de film over gaat. In een handvol seconden flitsen stukjes beeld voorbij, je hoort dreunende muziek, gegil, geschreeuw en gekrijs. Met snelheid lok je kijkers.
Dat principe kun je ook op andere manieren…

Discuswerpers en hamerslingeraars

dagcolumn
4.6 met 31 stemmen 263
Het gebeurt wel eens dat ik mij een hele dag ledig hou met nutteloze dingen. Een balpen ontleden bijvoorbeeld en de springveer helemaal opspannen en dan afschieten, zo ver mogelijk, liefst naar een vooraf bepaald doelwit, veelal een lege bloempot, soms een longdrink glas, als ik de lat hoog wil leggen. Een vreedzaam kanon voor schrijvers is het. Na 30 beurten onderzoek ik dan of de veer nog altijd even veerkrachtig is als na de eerste keer. De wetenschappelijk onderbouwde resultaten worden in…