Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2011, week 42

Één Coetzee voor de verheldering graag

dagcolumn
3.7 met 7 stemmen 443
Occupy bezorgt mij pijn in hoofd en lenden. Een innovatief vehikel voor de trappen van Leviathan, de wanstaltige machtskluwen die gruwelijk uit de klauw is gelopen. ‘Beest’ volgens de kunstenaar Anish Kapoor ‘buiten onze woorden en gedachten.’* Wie zegt het monster in zijn greep te hebben liegt meestal flink.
Vaak zonder te beseffen hoe zeer. Het zit in ons en het kritisch naderen en aanraken voelt spoedig levensbedreigend. Inderdaad eerste vragen ontlokken verdere. Bij voorbeeld als…

Seks als bindmiddel

dagcolumn
3.4 met 29 stemmen 4.350
Op donderdagavond is de serie Overspel op de tv. Je ziet hoe ontrouw een relatie kan ondermijnen. Ook het Echte leven levert genoeg voorbeelden op. Wel wat onderbelicht is de andere kant: hoe houd je je relatie zo spannend dat-ie overspelproof is.
Een op de drie vaste relaties of huwelijken loopt stuk. Overspel is natuurlijk niet de enige factor, maar speelt wel een spelbedervende rol.
Na een jaar of wat doet de sleur zijn intrede. Ook al was je nog zo verliefd, zelfs het lekkerste gebak ga…

Griekse Euro

dagcolumn
2.8 met 6 stemmen 320
In mijn portemonnee zit een euro, het is geen gewone euro, het is een Griekse euro. Ik kijk er naar. EYP-omega staat erop. Wat moet ik ermee? Hij ziet er op zich onschuldig uit.
Maar men zegt dat deze munt niet onschuldig is, nee, hij is zeer schuldig. Hij is zo schuldig dat niemand hem meer betalen kan. Kan ik deze munt nog wel uitgeven? Als ik hem uitgeef, zadel ik een ander dan niet met enorme schulden op?
Ik kan hem natuurlijk weggooien, begraven in mijn tuin. Ik kan proberen hem te…

Zenuwachtigste dag

dagcolumn
4.2 met 4 stemmen 439
Op beelden van verre landen zie je soms een totale verkeerschaos. Fietsers, bizarre voertuigen op drie of vier wielen, dieren en wandelaars; alles loopt, rent en vliegt door elkaar. Dat had ook in Nederland kunnen gebeuren als het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen niet door minister Schultz van Haegen gered was.
Stel je voor dat we geen CBR meer gehad hadden, dan was het op de weg net zo’n chaos geworden als in het kantoor van het CBR zelf. Iedereen kon dan z’n eigen gang gaan. Er was…

Vakantietaal

dagcolumn
4.5 met 29 stemmen 810
Meer dan vierhonderd dagen hebben we hoop gehad. Hoop dat die Italiaanse clown geen premier van België zou worden. Maar het is voor niks geweest, we hebben ervan. Van de regen in de drop. Van Leterme die niet eens het Belgische volkslied kent naar een halve Italiaan die geen fatsoenlijk Nederlands spreekt. Hij die het land per se wou samenhouden, krijgt het in de belangrijkste landstaal niet eens gezegd. Iek doe wat iek kan, zegt hij.
Veel is het niet alleszins. Iek volk wel privéeeles…