Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2011, week 48

Betondorpers onder elkaar

dagcolumn
3.2 met 6 stemmen 203
Wie echt omvalt van verbazing rond de Cruijff verwikkelingen heeft een link gemist. En wel naar die andere rechtse volkslieveling uit Betondorp, G.K. van het Reve. Ook met een vrije rol aan zichzelf toegeschreven en in wijde kring onderschreven. Ook die rolvertolking liep uit op uitingen die bij anderen voor racistisch zouden zijn uitgemaakt. Weliswaar aanvankelijk door menig vrijdenker oorlogsfilosoof of linkse prominent onder protest ontvangen. Maar daarna hooguit onder voor God bestemd…

Neem dan de verzekeraars

dagcolumn
3.9 met 17 stemmen 310
In zorgland hebben de artsen het gedaan. De zorgkosten rijzen de pan uit. De premies worden te hoog. De patiënt vraagt, de zorgfabriek draait. En wie krijgt de zwartepiet? De huisarts, de apotheek, de specialist. Maar neem dan de verzekeraars. Laten we het eens over hen hebben. Mag dat? Ja, de leden van de board zijn er toch niet. Ze zitten in een heisessie.
Zorgverzekeraars werken vanuit flitsende, grote kantoren. Overdekte, ruime parkeerplaatsen. De fijnste plekjes zijn gereserveerd voor de…

Kapperszaak in Venlo

dagcolumn
3.3 met 7 stemmen 192
Terwijl de zon tussen de wolken doorpiepte op een onverwacht heldere dag na weken van mist en somberheid, zat ik een week geleden met niet alleen een oude, maar ook zeer goede vriendin op het Plein in Den Haag. U weet wel. Het Plein dat aan twee zijden omzoomd wordt door taveernes waar koffie, thee, wijn en bier ruimhartig geschonken worden aan goed betalende klanten die daar het uitzicht genieten van een ondergrondse parkeergarage en een glazen entree van ons nationale parlementsgebouw.
Het…

Stappen in Rotterdam (1)

dagcolumn
4.3 met 6 stemmen 198
Op bezoek bij een oude vriend in Rotterdam. Jaren niet geweest, ik woon gelukkig ver weg van de Randstad. Maar we wilden allebei weer eens een avondje stappen, dat was tientallen jaren geleden altijd erg leuk.
Nu moet ik eerst besluiten of ik met de trein zal komen of met de auto. Sinds kort heb ik die ellendige chipkaart, daar moet dan bijna dertig euro op. Veel te veel. Ik neem de auto en stel mij voor dat ik een buitenlandse toerist ben.
De rit naar Rotterdam schiet niet op. Overal wordt…

De omgekeerde wereld

dagcolumn
5.0 met 21 stemmen 268
Men stelt mij nogal wat vragen als ik ongestoord thuis wens te zitten. Of ik de nieuwe kalender van de brandweer wil kopen, als steun voor het voltallige korps dat dag en nacht vrijwillig paraat staat. Of ik misschien toe ben aan dé stofzuiger van de 21e eeuw, zonder zak of lawaai. Op zondagvoormiddag, met drie tegelijk, of ik het woord van God al gehoord heb, net voor het einde der tijden.
Maar toen de auto van Google met de camera op het dak door mijn straat reed en volop mijn huis filmde,…