Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2011, week 49

Met Joop onder de kerstboom

dagcolumn
4.5 met 8 stemmen 273
Al op de basisschool krijgen we een cijfer voor lezen. Schande, lezen is vrije ontplooiing van hersenactiviteit. Onweerlegbaar duidelijk bij poëzie. Lezen vraagt met schrijven vergelijkbare creativiteit. Lees en schrijf maar eens met Hans Lodeizen:
‘probeer het eens
licht het dak op en
alle sterren komen los te zitten’…

De zoveelste inzameling

dagcolumn
4.1 met 13 stemmen 291
De zoveelste inzameling. Voor bestrijding van de honger in een of ander ver land. Watergebrek, armoede, ziekte staan ook hoog op de crepeerlijst. Ik aarzel. Zal ik weer geven, of stop ik met het dempen van de bodemloze put? Bovendien, er blijft zoveel aan de strijkstok hangen. Aan hulp aan de Derde wereld wordt teveel verdiend door mensen die allesbehalve hongerig of arm zijn. Moet ik ze gaan zitten subsidiëren?

En de staat geeft toch ook al? Maar liefst 0,8 % van het BNP schenkt ons land…

De bankier

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen 220
Er was eens een bankier. Hij werkte bij een bank. Deze man was zo verschrikkelijk goed, dat elke dag alle concurrenten belden om hem voor een hoger salaris weg te kapen. Het sprak voor zich dat deze bankier, wiens vrouw niet wilde verhuizen, naar zijn commissarissen liep om te vertellen wat hem nu weer geboden was en de commissarissen gaven hem bibberend een verhoogde bonus, hoger marktconforme salarissen en een veertiende, vijftiende en zestiende maand extra en alsof het niet genoeg was,…

pakjesavond

dagcolumn
2.3 met 7 stemmen 278
'Zullen we een potje rummicubben?' stel ik voor.
'Oh, ja. Goed hoor.' Mijn moeder loopt naar de kast, en pakt het spel. We nemen de stenen uit de doos en spreiden ze omgekeerd op het tafelkleed.
'Ik heb een houtkacheltje gekocht. Voor het schuurtje op de tuin.'
'Oh ja?' lacht ze, 'Heb je hout?'…