Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2012, week 14

Groent u ook met kracht gelijk ooit F. Koenegracht?

dagcolumn
3.9 met 11 stemmen 250
We bewonen een land rijk aan goede dichters. Daar komen meldingen van uit de beste buitenlandese kringen. Dichter Hester Knibbe meldde dat internationale poëtische vrinden haar verbaasd vaak jaloers schrijven over onze brede dichterskringen. Aanleiding voor Hester te berusten in erkenning slechts door neerlandistiek vooruitgeschoven kringen. Haar lauwering met literaire prijzen leidt immers niet tot meer naamsbekendheid en bundelverkoop.
De concurrentie is desalniettemin niet moordend.…

Baas in eigen brein?

dagcolumn
3.1 met 12 stemmen 476
Dick Swaab en Victor Lamme weten het zeker. Wij zijn ons brein. Onze hersenen beslissen voor ons. Of het nu om aanschaf van een auto gaat of keuze van een partner. Dus stop maar met piekeren want je grijze cellen in je bovenkamer weten het al. Gezien het succes dat Swaab en Lamme met hun boeken hebben zou je verwachten dat men het met ze eens is.
Maar ík ben men niet.
Volgens de breinadepten hebben processen in onze hersens onze vrije wil vermoord. Of liever gezegd, onze vrije wil bestaat…

Psychopaten

dagcolumn
2.2 met 5 stemmen 187
Zondag keek ik naar Focus, een programma dat tijdens Studio Sport wordt uitgezonden en daardoor te weinig wordt bekeken. Deze aflevering ging over de maffia-gen. Het blijkt dat een bepaald type misdadigers een gemeenschappelijke gen hebben, die hen, zoals een wetenschapper zei, niet aanzet tot geweld, maar de daders wel verminderde keuzemogelijkheden geeft. Verminderd toerekeningsvatbaar.
Het gen schijnt juist voor te komen bij zeer gewelddadige mensen die schijnbaar geen geweten hebben. En…

Burn out bij Nationale show

dagcolumn
4.0 met 6 stemmen 164
“Goedenavond dames en heren, welkom bij de grote Nederlandkennis show. Fijn dat u allemaal weer kijkt en meedoet.” (Zie ze zitten in de zaal, allemaal in het oranje en rood,wit-blauw, glimmend van Nationale trots. Voluit grijnzend en Nederlandse liederen zingend uit volle borst ).
”En ook vanavond…,” (zegt de gladde presentator met zijn maatpak, strak kapsel en oranje stropdas) “….hebben we weer een heleboel, leuke, verrassende en soms ook een beetje moeilijke vragen over ons…