Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2012, week 16

Maken verschillen de mens?

dagcolumn
3.3 met 7 stemmen 902
Verkiezingen zijn bij uitstek aanleiding verschillen op te merken, te formuleren en betekenis te geven. Verschillen in cultuur, geschiedenis, temperament. Dat het daarbij moeilijk is feitelijk te blijven blijkt telkens weer. Speciaal ook op een terrein dat zich graag als zeer feitelijk aandient: economie.
De magie van cijfers geeft vaak wetenschappelijk cachet. Ook als er helemaal geen sprake is van controles door en gezag bij vakgenoten.
Wij realiseren ons een wereld van verschil bij…

Burger in de bajes

dagcolumn
4.1 met 14 stemmen 4.921
Het tv-programma Buch In De Bajes leert de vrije burger veel. Dat gevangenen beschikken over een rijk repertoire aan vloek- en scheldwoorden bijvoorbeeld. En dat je als gedetineerde de keus hebt tussen wel of niet werken. Of dat de meeste gevangenen gaan voor het snelle geld in plaats van een gewoon baantje. Dat ze lekker willen chillen voor € 200 per avond, weet je wel.
Dat Menno Buch bevoorrecht is omdat hij na zijn opname het gevang kan verlaten, is zonneklaar. De bajesklanten blijven…

De tram

dagcolumn
2.0 met 5 stemmen 203
Er zijn mensen, in de stad Groningen, die niet willen dat er een tram wordt aangelegd. En er zijn mensen die denken dat het een goed idee is. En er zijn mensen die niet weten of het een verstandig idee is.
Ik heb de berekeningen niet gezien en aangezien alle berekeningen later toch weer anders uitvallen doet het er ook niet precies toe. De aanleg van de tram is duur. Hartstikke duur. Daar zal ik niets van zeggen. Het wordt vast duurder dan de 300 miljoen waar de bedrijven voor moeten…

Warme deken...

dagcolumn
3.1 met 17 stemmen 1.328
Dakpannen gehaald bij m’n zusje. Waarom? Lang verhaal eigenlijk. Laat ik beginnen met Droef, m’n Mechelse herder. Die vindt het gewoon nodig om tijdens elke wandeling in het bos een stok (lees: boomstam) mee te nemen. Dat stapelt zich nogal op als je ervan uitgaat dat Droef drie keer per dag uitgelaten wordt en dat gaat al jaren zo. Komt bij dat Jess ook regelmatig een extra rondje doet met Droef. Win-win situatie voor alle betrokkenen eigenlijk wel, waarbij de aanvoer van het…

Ons falen

dagcolumn
3.7 met 3 stemmen 180
Honderd jaar geleden zonk de Titanic. Op die gebeurtenis hebben talloze journalisten en programmamakers zich de afgelopen dagen gestort. Dus is het nog steeds een bijzonder feit. Waarom?
Heeft het te maken met de gigantische afmetingen van het schip? Ja, deels wel, want 270 meter lang en 28 meter breed is niet niks. Maar kijk eens naar de recente ramp met de Costa Concordia. Dat gevaarte is met 290 meter lengte en 36 meter breedte een van de grootste passagiersschepen ter wereld. Daarbij zinkt…