Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2012, week 18

Vrijheid niet op recept

dagcolumn
4.6 met 8 stemmen 230
Een twaalfjarig Joods meisje uit Utrecht werd begin 1944 apothekersassistente in concentratiekamp Theresienstadt. De kampleiding maakte bekend dat ze voor deze post iemand namen die goed Duits verstond. Het meisje met haar familie via Westerbork gedeporteerd ging nerveus stil voor zichzelf repeteren. Enkele dagen later werd geroepen: “Für die Apotheke macht mann jetzt zwei Schritte vorwärts!”
Zij was de enige die twee stappen vooruit deed. De rest bleef staan. De vriendelijke…

Duitsers op de Dam

dagcolumn
3.7 met 11 stemmen 440
Op 4 mei herdenken we de doden die vielen in de oorlog. Dat is goed omdat zo jong en oud stilstaan bij wat vrijheid betekent. Beseffen wat het inhoudt als anderen hun leven riskeren voor onze vrijheid. Verzetsmensen die vluchtelingen hielpen aan onderdak of voedsel. Of als het nodig was nazi’s of lieden die met hen onder een hoedje speelden uitschakelden. Burgers en boeren die zo dapper waren om onze joden te huisvesten op straffe van transport of executie.
Jonge mannen – Amerikanen,…

Leer dat nu eens

dagcolumn
3.0 met 3 stemmen 183
Sinds het Kunduz akkoord juichend is getekend door de lachende Rutte, de juichende Jager, de slimme Slob, de pochende Pechtold en de swingende Sap, kan het land zijn pret niet meer op. We gaan bezuinigen! Hiep hiep hoera! Hiep hiep hoera! Hieperdepiep!
Drie sneue partijtjes mogen niet meedoen. De PVV en de SP kijken trots de wereld in en weten zeker: dit pakket willen wij niet. Alleen de PvdA, altijd de PvdA, is het onderling oneens. Hadden we mee moeten doen? Hadden we, zoals Diederik Samsom…

Briefje van 500 euro

dagcolumn
2.9 met 7 stemmen 370
Gezellig druk is het meestal op de parkeerplaats van de bouwmarkt. Het is een beetje een afspiegeling van de maatschappij. Grote auto’s, kleine auto’s, echte klusmannen en mannen die doen alsof. Vrouwen die direct op de tuinafdeling aansturen en vrouwen die gewoon met bouwmaterialen naar buiten komen. Nederlanders en buitenlanders, van alles kom je tegen op die parkeerplaats.
Als ik mijn gekochte bouwspullen aan het inladen ben, parkeert er naast mij een auto die behoorlijk groter en langer…