Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2012, week 39

Vinnig met Sybille: wat wij hebben en anderen niet!

dagcolumn
4.0 met 14 stemmen 254
‘Dat’s niet’ zegt de ene boer tot de ander en die stelt '’t Is vinnich kout‘.
Let wel, IK heb de volgorde niet omgekeerd. Prent 6 van Rembrandt van Rijn(1606/1669) bestaat uit twee afbeeldingen waarop twee boeren spreken. Tot elkaar want de boeren staan op de twee prenten beurtelings klein en groot.
Vreemd toch. Rembrandt was geen Vondel of Bredero zal het uiteindelijke antwoord wel luiden. De toneelmatige logica is blijvend zoek. Uiteindelijk, tot op heden kreeg ik geen antwoord…

Het grote leed van de enkeling

dagcolumn
4.6 met 14 stemmen 327
Een dode 98-jarige vrouw die in haar woning werd gevonden is het slachtoffer geworden van een zeer gewelddadige beroving. Zomaar een berichtje in kleine lettertjes weggestopt in een hoekje van een krant. Dit nieuws haalde de talkshows niet. De media vonden de opstootjes in Haren veel belangrijker.
Kijk- en luistercijfers en oplages tellen. Dus kiezen de massamedia voor het beetje opschudding van een heleboel mensen in plaats van het grote leed van de enkeling.
Een vrouw van 98 woont alleen in…

Lieve C.

dagcolumn
4.6 met 5 stemmen 143
Afscheid nemen kan niet meer en toch, alle goede gedachten die je moeder aan je gewijd heeft. Alle reizen met haar samen. Alle zorgen die ze om je had, waren allemaal een klein deeltje van het afscheid dat ze niet meer van je kan nemen.
Op een station in een ver land zakte ze in elkaar. Ze was op de terugreis van een van haar vele vakanties in dat land. De details ken ik niet en wat er precies gebeurde: ik weet het niet. Misschien weet jij ondertussen meer, maar het blijft een rare plaats. Een…

Rat in de tuin

dagcolumn
3.5 met 11 stemmen 308
‘Oh kijk eens, wat lief is ie. Jongens, kom eens kijken!’, roept mijn buurvrouw naar haar kinderen, terwijl ze vertederd over de dode indringer in haar tuin gebogen staat. ‘Ik hoef ‘m niet te zien', roept mijn vrouw van ruime afstand. 'Ruim hem alsjeblieft op.’ Jonge meisjesreacties. Hysterie die twee kanten op schiet. Kanten die ik beide niet zo goed kan plaatsen. Daar ben ik dan misschien man voor.
Een grote bruine rat was de aanleiding. Op een zonnige zaterdagmiddag zat hij…

Sweet sixteen

dagcolumn
4.5 met 26 stemmen 371
Er was eens een meisje uit Haren dat veel vrienden had. Dertigduizend om precies te zijn. Dat waren niet allemaal echte vrienden natuurlijk, want dat zouden er wel veel zijn, maar toch waren ze allemaal op haar verjaardagsfeestje.
De vrienden lieten zich niet van hun mooiste kant zien. Niet alleen hadden ze geen cadeautje mee voor het meisje, ze hadden zich ook nog eens lazarus gedronken nog voor het feestje begon en zoals dat wel meer gaat met jongeren die zich vervelen, liepen ze over daken…
Johan De Smet23 september 2012Lees meer…