Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2012, week 47

Ja we waren erbij

dagcolumn
4.0 met 17 stemmen 331
Drukke tijden in boekenland.
Eerst de sluiting van het Pintohuis. Jij liep zo uit de AH binnen. Je keek even omhoog naar het hemelsblauwe plafond voor je historisch gevoel en je spiritualiteit, begluurt krantenkoppen en zoekt een boek. Even later mieterde je je Zadie Smith of Grunberg in je boodschappentas.
Randverschijnsel? Je mag de toeleveringsmodus niet met het bedrijf verwarren? Maar de kleinschaligheid en het Pinto-privilege, veel Amsterdam op enkele vierkante meters? Daarbij komt het…

Kleine overpeinzing

dagcolumn
4.2 met 85 stemmen 1.530
De gratis krant met de crisiskop ligt op de tegelvloer. Ondanks mijn ondersteunende handen zakt mijn hoofd tussen mijn knieën. Mijn ellebogen priemen in mijn dijbenen maar ik voel er niks van. Mijn gedachten zijn bij mijn portemonnee. Gezeten op de wc-bril reken ik uit wat mijn huishouden me kost. Of liever wat ik per maand overhoud: onder nul.
Ook al zou ik niets consumeren, niets uitgeven, en geen stap buiten de deur zetten, dan ben ik de volgende kosten kwijt:
Woonlasten: €…

De kans op pech

dagcolumn
2.7 met 6 stemmen 256
Eind jaren tachtig was arbeidsmarkt gedegen dichtgemetseld door een economische crisis, waardoor het niet voor de hand lag dat ik, zojuist afgestudeerd, mijn droombaan kon vinden. Ik wist ook niet precies wat ik wilde en was ook nog een heel bescheiden jongen, een man moest ik nog worden, dus dan weet je het wel. Droombanen gaan bij uitstek naar mensen die precies weten wat ze willen, talent hebben en die er keihard voor gaan.
Daniel Kahneman schrijft in ‘Thinking fast and slow’ dat succes…

Expeditie Robinson

dagcolumn
3.6 met 20 stemmen 368
Expeditie Robinson, kent u dat tv-programma? Een aantal mensen verblijft een maand op een onbewoond tropisch eiland. Met weinig voedsel, fysieke proeven en denkspelletjes moeten de deelnemers uitvechten wie uiteindelijk de ware Robinson is. Al enkele jaren een hit in huize de Thuistoerist. En het aardige is: je hoeft er niet eens voor naar een onbewoond eiland om het spel te spelen. Sterker nog: we spelen het op kantoor!
Doel van het spel: twee van de drie werknemers mogen blijven. De eerste…

Sinterclaus

dagcolumn
4.6 met 25 stemmen 353
Zo kwam het dat iedereen geëvacueerd werd uit het winkelcentrum en in de grootste verwarring samentroepte op de parking. Sommige ouders bedekten met trillende handen de ogen van hun jongste kinderen. Net daarvoor waren twee mannen van middelbare leeftijd met elkaar op de vuist gegaan. Het was onschuldig begonnen, met enkele verwijten over en weer, gevolgd door eens aan elkaars baard te trekken en de andere een duw te geven om te zien of hij wankel genoeg was om te vallen. De evacuatie werd pas…