Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2013

Beleef!

dagcolumn
3.8 met 6 stemmen 308
Het goede nieuws is: Arnhem heeft een nieuwe openbare bibliotheek. Prinses Beatrix opende Rozet, het gebouw waar de bieb in zit, eerder deze maand. Het Arnhemse boekenpaleis is gelijk uitgeroepen tot beste bibliotheek van 2013. Toe maar. En ik geef toe, het is een prachtig gebouw. Hoog, smal en met smalle verticale ramen en lange reliëfwanden rijst het pand op in een voorheen doodse hoek van de binnenstad. Binnen voelt het gebouw door de transparantie in alle richtingen open en ruim. Het…

Eind goed al goed

dagcolumn
4.3 met 6 stemmen 246
Mevrouw Van der Noll-van Trigt schoot plotsklaps wakker van gestommel. De 75-jarige alleenwonende weduwe hoorde nog scherp. Opgegroeid aan zee kon zij muizenpiepjes in eeuwige ruis van nabije golven onderscheiden. Maar dit gestommel tegen middernacht..... Zij haastte zich in nachtgoed naar beneden.
Zat in de gang een onbekend manspersoon te snurken!
Gemaskerd, maar keurig geknipt en gekleed met stropdas.
Dat gesnurk hield meteen op. Hij bedreigde haar met een dolk. 'Je geld of je leven.'…

De donkere dagen na kerstmis

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 191
De donkere dagen na kerstmis. Je hoort er weinig over maar ze zijn er wel en zijn duisterder dan de dagen ervoor.
Het zijn de vier dagen tussen tweede kerstdag en oudjaar. Ongrijpbare dagen, elk jaar andere, met gesloten winkels maar je weet nooit welke.
Altijd moet er nog iets geregeld worden met een overheidsinstantie of een collega maar je weet nooit zeker of die bereikbaar is.
Er zit altijd een weekend in de weg. Zo’n weekend dat te vroeg valt of te laat of te middenin. Het zijn de…

Mijn dag met Adri Duijvesteijn

dagcolumn
3.6 met 5 stemmen 146
Ik stond met Adri Duijvesteijn op een parkeerplaats van het kleine winkelcentrum van Lewenborg, Groningen, dat toen zo weinig publiek trok dat ik me afvraag of het nu nog bestaat. Het regende. Dit was de Adri Duivesteijn die jaren later wethouder van Almere was en het Eerste Kamerlid van de Partij van de Arbeid die het kabinet Rutte II bijna liet vallen. Hij vocht een heroïsche strijd voor de volkshuisvesting en verloor. Hij was een held. Ik vond hem een held.
Maar hij verloor. Het maakt mij…

Gelukkig kerstfeest

dagcolumn
4.8 met 11 stemmen 917
De voltallige redactie wenst je een gelukkig, vrolijk, zalig Kerstfeest 2013 toe.
Redactie25 december 2013Lees meer…

Onheil

dagcolumn
4.8 met 5 stemmen 82
Onheil is een sluipschutter, een gewiekste opportunist, een jager, loerend op een prooi. Onheil is wispelturig, onbestendig, bokkig en onvoorspelbaar. Sommige mensen denken dat ze Onheil in hun greep kunnen krijgen, ze tarten hun eigen noodlot met onheilspellende voorspellingen. De Amerikaan Harold Camping bijvoorbeeld, voorzag liefst drie keer het grootste Onheil: de Apocalyps, de dag des Oordeels. Mis, het einde der tijden kwam niet. Wel overleed de voorspeller zelf, enkele weken geleden.…

Onnogate

dagcolumn
3.5 met 12 stemmen 684
Stel ik stond met mijn halfnaakte tors op Grindle, de homo datingsite en ik was burgemeester en ze kwamen er achter en ook dat ik met een jochie van 24.., dan wurgde ik mezelf toch met mijn eigen ambtsketting. Of ik zocht de diepste bouwput in de Gemeente om daar een vol jaar in te verblijven.
Maar neen, het echtpaar Verlinde/Hoes doet aan damage control en brengt de feiten gekuist naar buiten met een argeloze glimlach en vergezeld van uitspraken als 'niet handig' en 'Samen Kerst'.
Dat wordt…
trawant22 december 2013Lees meer…

Afhaken is de kunst

dagcolumn
4.0 met 11 stemmen 213
Kerstmis vrede, daarom vandaag twee schrobberingen. Voor twee senioren die hun plaats niet weten. Ernstig misplaatst ouderengedrag!
Nu de pensioenfinanciering opspeelt valt meer voor de hand liggend misbruik minder op. Van ouderen die blijven zitten op plaatsen waar jeugdige dynamiek en/of gerijpte middelbare ervaring gevraagd worden.
Neem Ferry Mingelen geboren 13/12/1947. Journalist die jarenlang reeds doorstroom blokkeerde met politiek poldergeneuzel. Waren wij blij dat Ferry parlementair…

Ode aan de stoptrein

dagcolumn
4.0 met 7 stemmen 1.062
Stoptrein: een veelbelovende naam voor een trein, want ik moet er niet aan denken dat een trein maar door blijft rijden.
De afdeling marketing moet het echter een gruwel geweest zijn. Een trein moet rijden, niet stoppen. Zo moeten ze ook op tijd rijden en niet op tijd stoppen. Hieruit blijkt natuurlijk dat marketing eigenlijk niet weet waar ze over praat.
Net als de krant. Het Algemeen Dagblad ontdekte dat treinen van de NS niet op tijd vertrokken. Een schande! En hoewel ik me ook irriteer als…

Niet in het minst

dagcolumn
3.0 met 11 stemmen 297
Onze lieve kippige liplezers zijn de ene ontboezeming nog niet te boven of het is weer zover; dat er een tiet zat is, wil ik wel geloven. Elke tien jaar doolt hij een slag in de rondte om woorden het hof te maken. Net of je een recept op herhaling leest...grammetje dit, shotje dat, wijntje erbij en na de reclame is iedereen al spuugzat.
Je moet er maar op komen. Een bijna uitgestorven soort van herdenken...te weten wat er omgaat in mensen, is vooralsnog onbekend. En wat is dat toch, zo met de…