Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2013

Beleef!

dagcolumn
3.8 met 6 stemmen 309
Het goede nieuws is: Arnhem heeft een nieuwe openbare bibliotheek. Prinses Beatrix opende Rozet, het gebouw waar de bieb in zit, eerder deze maand. Het Arnhemse boekenpaleis is gelijk uitgeroepen tot beste bibliotheek van 2013. Toe maar. En ik geef toe, het is een prachtig gebouw. Hoog, smal en met smalle verticale ramen en lange reliëfwanden rijst het pand op in een voorheen doodse hoek van de binnenstad. Binnen voelt het gebouw door de transparantie in alle richtingen open en ruim. Het…

Eind goed al goed

dagcolumn
4.3 met 6 stemmen 247
Mevrouw Van der Noll-van Trigt schoot plotsklaps wakker van gestommel. De 75-jarige alleenwonende weduwe hoorde nog scherp. Opgegroeid aan zee kon zij muizenpiepjes in eeuwige ruis van nabije golven onderscheiden. Maar dit gestommel tegen middernacht..... Zij haastte zich in nachtgoed naar beneden.
Zat in de gang een onbekend manspersoon te snurken!
Gemaskerd, maar keurig geknipt en gekleed met stropdas.
Dat gesnurk hield meteen op. Hij bedreigde haar met een dolk. 'Je geld of je leven.'…

De donkere dagen na kerstmis

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 192
De donkere dagen na kerstmis. Je hoort er weinig over maar ze zijn er wel en zijn duisterder dan de dagen ervoor.
Het zijn de vier dagen tussen tweede kerstdag en oudjaar. Ongrijpbare dagen, elk jaar andere, met gesloten winkels maar je weet nooit welke.
Altijd moet er nog iets geregeld worden met een overheidsinstantie of een collega maar je weet nooit zeker of die bereikbaar is.
Er zit altijd een weekend in de weg. Zo’n weekend dat te vroeg valt of te laat of te middenin. Het zijn de…

Mijn dag met Adri Duijvesteijn

dagcolumn
3.6 met 5 stemmen 147
Ik stond met Adri Duijvesteijn op een parkeerplaats van het kleine winkelcentrum van Lewenborg, Groningen, dat toen zo weinig publiek trok dat ik me afvraag of het nu nog bestaat. Het regende. Dit was de Adri Duivesteijn die jaren later wethouder van Almere was en het Eerste Kamerlid van de Partij van de Arbeid die het kabinet Rutte II bijna liet vallen. Hij vocht een heroïsche strijd voor de volkshuisvesting en verloor. Hij was een held. Ik vond hem een held.
Maar hij verloor. Het maakt mij…

Gelukkig kerstfeest

dagcolumn
4.8 met 11 stemmen 918
De voltallige redactie wenst je een gelukkig, vrolijk, zalig Kerstfeest 2013 toe.
Redactie25 december 2013Lees meer…

Onheil

dagcolumn
4.8 met 5 stemmen 83
Onheil is een sluipschutter, een gewiekste opportunist, een jager, loerend op een prooi. Onheil is wispelturig, onbestendig, bokkig en onvoorspelbaar. Sommige mensen denken dat ze Onheil in hun greep kunnen krijgen, ze tarten hun eigen noodlot met onheilspellende voorspellingen. De Amerikaan Harold Camping bijvoorbeeld, voorzag liefst drie keer het grootste Onheil: de Apocalyps, de dag des Oordeels. Mis, het einde der tijden kwam niet. Wel overleed de voorspeller zelf, enkele weken geleden.…

Onnogate

dagcolumn
3.5 met 12 stemmen 685
Stel ik stond met mijn halfnaakte tors op Grindle, de homo datingsite en ik was burgemeester en ze kwamen er achter en ook dat ik met een jochie van 24.., dan wurgde ik mezelf toch met mijn eigen ambtsketting. Of ik zocht de diepste bouwput in de Gemeente om daar een vol jaar in te verblijven.
Maar neen, het echtpaar Verlinde/Hoes doet aan damage control en brengt de feiten gekuist naar buiten met een argeloze glimlach en vergezeld van uitspraken als 'niet handig' en 'Samen Kerst'.
Dat wordt…
trawant22 december 2013Lees meer…

Afhaken is de kunst

dagcolumn
4.0 met 11 stemmen 214
Kerstmis vrede, daarom vandaag twee schrobberingen. Voor twee senioren die hun plaats niet weten. Ernstig misplaatst ouderengedrag!
Nu de pensioenfinanciering opspeelt valt meer voor de hand liggend misbruik minder op. Van ouderen die blijven zitten op plaatsen waar jeugdige dynamiek en/of gerijpte middelbare ervaring gevraagd worden.
Neem Ferry Mingelen geboren 13/12/1947. Journalist die jarenlang reeds doorstroom blokkeerde met politiek poldergeneuzel. Waren wij blij dat Ferry parlementair…

Ode aan de stoptrein

dagcolumn
4.0 met 7 stemmen 1.063
Stoptrein: een veelbelovende naam voor een trein, want ik moet er niet aan denken dat een trein maar door blijft rijden.
De afdeling marketing moet het echter een gruwel geweest zijn. Een trein moet rijden, niet stoppen. Zo moeten ze ook op tijd rijden en niet op tijd stoppen. Hieruit blijkt natuurlijk dat marketing eigenlijk niet weet waar ze over praat.
Net als de krant. Het Algemeen Dagblad ontdekte dat treinen van de NS niet op tijd vertrokken. Een schande! En hoewel ik me ook irriteer als…

Niet in het minst

dagcolumn
3.0 met 11 stemmen 298
Onze lieve kippige liplezers zijn de ene ontboezeming nog niet te boven of het is weer zover; dat er een tiet zat is, wil ik wel geloven. Elke tien jaar doolt hij een slag in de rondte om woorden het hof te maken. Net of je een recept op herhaling leest...grammetje dit, shotje dat, wijntje erbij en na de reclame is iedereen al spuugzat.
Je moet er maar op komen. Een bijna uitgestorven soort van herdenken...te weten wat er omgaat in mensen, is vooralsnog onbekend. En wat is dat toch, zo met de…

Vergeten groente

dagcolumn
4.0 met 5 stemmen 399
Als mensen horen dat ik een moestuin heb, kun je er gif op innemen dat ik antwoord mag geven op twee vragen. 'Zeker veel lekkerder?' En: 'Veel gezonder toch?' Het zijn eigenlijk geen vragen maar in graniet gehouwen statements.
'Van de boer', 'biologisch', 'je eigen teelt' staat op een voetstuk en de stadsboer kan al helemaal niet meer stuk. Ik beaam het meestal. Een in de schoot geworpen reputatie gooi ik niet op de composthoop. Waarom zou ik? Maar het is natuurlijk grote kolder. Ok, ik spuit…

Madiba

dagcolumn
4.2 met 6 stemmen 1.207
Moet ik mij schamen dat ik het niet zo meebeleef, dat ik met plaatsvervangende gene zit te kijken naar alle BN'ers die allemaal bij hem op schoot hebben gezeten en Madiba mogen zeggen, (een naam die ik tot voor kort niet eens kende).
Dat ik publiekelijk geëtaleerde emotie niet vertrouw.
Dat het natuurlijk een bijzondere man was maar dat 95 ook een mooie leeftijd is.
Dat ik dat hoofd van die Bono bij zo'n plechtigheid niet trek.…
trawant15 december 2013Lees meer…

Van Baalen helpt

dagcolumn
4.5 met 4 stemmen 1.137
Na een paar uur slapen schoot ik vannacht wakker. Met tintelende voeten, klaarwakker. Eerst leuk redelijk aangenaam. Ook omdat mijn hele existentie opgekrikt voelde. Honderd jaar jonger energieker. Maar wat moet men 65+ daar ‘s nachts mee in bed? Mijn slapeloosheidsstress groeide met de minuut. Waarom had ik dat nou weer.
Iemand bij wie onrustig gewoel moeilijk voorstelbaar is is euro-parlementariër Hans van Baalen. Deze VVD-er was al jong berustend toonbeeld. Met roze appelwangetjes.…

Grote Verandering

dagcolumn
4.0 met 5 stemmen 138
Deze week ben ik overgegaan.
Ik ben behalve heel erg blij ook in verwarring. Heb ik er wel goed aangedaan? Het was mijn eigen vrijwillige keuze en nu moet ik de gevolgen aanvaarden. Manhaftig. Maar roep ik niet van alles over me af wat ik nog niet kan voorzien? Ga ik nu gelukkiger worden? Krijg ik spijt? Wil ik terug naar het oude? Of kan ik nu eindelijk zeggen: Ik hoor erbij?
Ik drink meer koffie dan ooit, heb de drank tijdelijk achterwege gelaten want ik moet m’n kop erbij houden en ik…

De beste lijst ooit

dagcolumn
4.3 met 6 stemmen 176
Vanavond aan het eind van de vergadering concludeert de voorzitter van de afdeling Groningen tevreden dat er een stevige lijst staat: hoge kwaliteit, de beste denkbare lijst. Dat is onzin. Maar de zaal gaat klappen. Ik ook. Al was het maar voor de gezelligheid.
Er hebben veertig tot zeventig mensen gesolliciteerd en het is volstrekt onmogelijk om te weten wie beter is dan wie. De kans dat de commissie de juiste volgorde heeft gekozen, is bijna nul. De een is een betere spreker en een ander kan…

Mijn columnpje

dagcolumn
2.6 met 12 stemmen 307
(Voor de schrijfster zonder naam)
Je bent (geboren)uit de klei getrokken en als baby zette je meteen een keel van een aardappel op. Elke meid is goed op haar toekomst voorgekleid, toen ze als kind al lak kreeg aan schoenen, ging ze er op haar zondags autoloos naast lopen. En kijk, daar gaat zij...in haar boerenkielzog vaart ze algauw er welles bij, wat ze toch maar mooi verdiend; de lieve nietsvermoedende kippige liplezer op de wenken bediend: "Hoe je met tien stappen in de ik-vorm blijft".…

Eten met Mandela

dagcolumn
4.0 met 7 stemmen 154
Bij een gezellig kerstdiner, een jaar of tien geleden, kwam een bekende vraag op tafel: welke beroemdheid zouden we een keer kunnen uitnodigen? In die tijd waren drie van de zes mensen aan tafel nogal druk met computers. Dus Bill Gates was een logische keus. De man had ook een praktisch voordeel, genoeg geld om het hele kerstdiner te betalen en nog een beetje te schenken aan een goed doel.
Toen dook een nieuwe vraag op: waarover praat je eigenlijk met zo’n beroemdheid? Hoe begin je? Daar…

Niet goed, maar één in de rouw

dagcolumn
4.4 met 8 stemmen 199
Inderdaad ook ik voel mij nietig, schrijnend nietig bij Nelson Mandela. Hoe triest dat hij zo hoog uittorent boven ons. Wat een mens. Het moment: de beelden 11 februari 1990 grepen me ongelooflijk aan. Zo overtuigend alleen al zijn voortschrijden. Had wel iets weg van een religieuze verschijning. Goed om nog even stil te staan bij zijn consequente ongebroken verzet. Hij weigerde mee te werken aan elke compromisformule die geen begin van het einde betekende aan de Apartheid.
Nee blijven zeggen…

Het 6 december-effect

dagcolumn
4.7 met 3 stemmen 189
Kinderen met autisme, voor wie het Sinterklaasfeest sowieso al een hoop onrust, spanning en drukte geeft, hebben heel veel moeite met het feit dat Sinterklaas op 6 december zomaar verdwenen is. Eerst is er een hoop bombarie met en op de boot, vervolgens is het niet zeker of de pakjes wel op tijd bezorgd kunnen worden. Hoe loopt dit af? Soms heb ik het idee dat zelfs Dieuwertje Blok gelooft dat het dit jaar wel eens mis zou kunnen gaan. Er wordt door ouders, middenstand en media toegewerkt naar…

Vreemd in een overweldigende wereld

dagcolumn
5.0 met 2 stemmen 157
“De stijl van ons tijdsgewricht weerspiegelt het hier geschilderde beeld. De omvang van de steden waarin het individu verloren raakt, gebouwen zo hoog als bergen, een onophoudelijk bombardement door de massamedia, de grote krantenkoppen die drie keer per dag wisselen en niemand de kans geven te bepalen wat echt belangrijk is, shows waarin honderd dansmeisjes met de precisie van een uurwerk hun vaardigheid tonen in het uitschakelen van hun persoonlijkheid en zich als een machtige maar soepele…