Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2013, week 13

Hoop voor Leermens Wirdum en Losdorp

dagcolumn
4.5 met 4 stemmen 300
Groningen klaagt over aardbevingen door ondergrondse ravijnvorming. Ontstaan bij gaswinning. Begin dit jaar was het wijd verspreid raak. Uit nader onderzoek blijkt dat Groningen mogelijk bevingen van kracht 4 of 5 krijgt te verduren. Plus dat de NAM-directeur Bart van de Leemput nu zegt 'We weten niet waar het maximum ligt'.
Dat klinkt eerlijk. Tot nu toe was 3,2 het hoogste wat was gemeten. Maar zeg zelf - wie in de natuur, laat staan de archeologische, weet ooit echt van maxima?
Bart kan de…

In naam van Oranje

dagcolumn
3.4 met 7 stemmen 602
We worden ermee doodgegooid. Zelfs met onze ogen dicht kleurt alles oranje. Koningin Beatrix geeft haar stafje over aan Koning Willem-Alexander en we zullen het weten ook. De media staan er bol van. Amsterdam wordt omgetoverd tot een fort tijdens de troonswisseling. En scholen gaan verplicht vrijwillig sporten en feesten. De Van Oranjes hebben geleerd ons volk te pleasen met linten en spelen.
Ze hebben dan ook een rijke traditie met het machtsspel. Vierhonderd jaar geleden rekende prins Maurits…

In memoriam SC Veendam

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 183
De actie duurde te kort. Hij was te amateuristisch begonnen. Veendam was ooit een rijke plaats dankzij de turf die tot in Leningrad verkocht werd, maar er is nu te weinig geld voor een voetbalclub.
En dat is jammer.
De Lange Leegte raakte nog één keer vol met mensen die probeerden de kleine club te redden, maar het mocht niet baten. U weet het misschien niet, maar het is erg.
Waarom is het erg? Rudi Wielers vertelde laatst dat de wetenschap jarenlang voor het raadsel stond dat er minder…

Jurassic Park van Noach

dagcolumn
4.2 met 5 stemmen 255
Het enige voordeel van reproductief klonen heeft een dubbele bodem en dat is geld.
Zo is het gebrek aan donororganen geen reden, maar een paradox; om de eerste mens te fixen, maken we een tweede...kapot, maken we een derde...vierde...
En als we teveel voor komen, nog altijd niet genezen, maar slechts voor de helft.
Met het klonen van de Holenbeer sterven bedreigde diersoorten niet uit, maar waar blijft het tegengif voor de monsterlijke gedachte dat het aftappen van gal uit nog levende beren…

Lauwe oorlog

dagcolumn
4.2 met 4 stemmen 179
Op Cyprus is het oorlog. Geen strijd met geweren en bommen, geen geweld zoals in buurland Syrië met doden en gewonden. Die ouderwetse oorlog is er even geweest in 1974. Toen vielen de Turken met veel machtsvertoon het noorden van Cyprus binnen. Ze claimden het eiland op basis van eeuwenoude rechten. Griekenland deed hetzelfde en dat doen beide landen nog steeds.
Als je vanuit het Griekse deel van de hoofdstad Nicosia naar het noorden kijkt, zie je op de bergen een reusachtige Turkse vlag…

Cypridioten

dagcolumn
3.8 met 6 stemmen 211
Ik weet niet wat mij bezielde toen ik begin deze week een vliegtuigticket richting Nicosia kocht. Misschien wilde ik een run on the bank doen, in de rij gaan staan met honderden idiote Cyprioten en handenvol geld afhalen om die in mijn hotelkamer onder mijn matras te verstoppen, veilig verborgen voor de grijpgrage graaiers van de overheid.
Misschien wilde ik de Cyprioten een hart onder de riem gaan steken, vooral die rijke stinkerds met meer dan 100.000 euro op hun rekening, waardoor ze op…