Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2013, week 15

Thuis in Cascais

dagcolumn
4.2 met 5 stemmen 230
We vulden elkaar lekker aan in de handel. Eeuwenlang steeds nader vanuit de Hanzetijd. Toch bleef de echte klik uit. Dat zie je bij voorbeeld in 1755 bij de Aardbeving van Lissabon. Die heel Europa in shock bracht. De Engelsen organiseerden meteen Parlementair en Koninklijk een hulpprogramma. Met grote sommen geld, naast diverse schepen hulpgoederen! Ook andere omringende nota bene minder zeevarende mogendheden deden dat.
Wíj echter stuurden na verloop van tijd een scheepje met tweederangs…

Van de prins geen kwaad

dagcolumn
4.2 met 6 stemmen 1.296
Nieman en Tweebeeke glommen van trots. Ze leken zelf wel een koningspaar na hun bewierookte interview met Willem-Alexander en Máxima. Vulden elkaar leuk aan tijdens het interview door P & W met de interviewers.
Nee, de Rijksvoorlichtingsdienst had hen echt niet voor de voeten gelopen.
Nee, ze konden niet zeggen welke vragen en antwoorden waren geknipt.
In het niet live interview vraagt Nieman aan de toekomstige koning of hij de mensen begrijpt die vinden dat het koningshuis te duur is.…

Likker op stukker

dagcolumn
4.2 met 10 stemmen 992
Teeven is in mijn lijst van foute VVD-ers zeker een topper. Zijn pleidooi voor zwaardere straffen, likker op stukker beleid, zero tolerance en vooral: zwaardere straffen is één van de belangrijkste redenen om nooit en dan ook nooit VVD te gaan stemmen.
Daar heb ik twee redenen voor.
In de eerste plaats vind ik dat mensen die fout gehandeld hebben menselijk behandeld moeten worden in de hoop dat ze van hun fout leren. Iedereen maakt wel eens fouten. Ik hoorde vanochtend dat mijn beide…

Strak in pak weg wat woorden

dagcolumn
4.1 met 7 stemmen 227
Tweet niet hoor...maar als het Nederlands je zo hoog zit, kan je altijd nog in hoger beroep gaan...tientallen tikfoutjes daar gelaten.
Is het niet wonderlijk hoe één of ander woord in zoveel woorden op de vingers getikt moet worden? In Opsporing Vergezocht, waar wij niets mogen vinden aan de speling der natuurlijk aangelengde taal, staat zelf behoorlijk bol van een kakelblonte verzameling cliché's, te gegoogled om door een vingertje te halen.
Nou taal ik niet echt naar een woord als…

Rock ´n roll - de juiste keus

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen 161
"Laten we weer eens een avondje muziek doen“, mailde een vriend weken geleden. Hé ja, goed idee, maar wat? De sympathieke Jools Holland, of de iets minder sympathieke Chris de Burgh in Amsterdam? Of klassieke muziek met natuurfilm, ook in Amsterdam?
Eén ding wisten we zeker, die omhooggevallen Justin Bieber zou het niet worden. Je zult toch maar een avondje uit plannen en dan komt zeurend kind met het idee dat je mee moet als begeleider. Dat spookbeeld bleef ons bespaard, dus met een gerust…

Vlees noch vis

dagcolumn
3.7 met 7 stemmen 245
Wat schaft de pot? Niemand die het weet. We weten niet meer wat we eten. Rundvlees is paardenvlees geworden, paardenvlees kamelenvlees. En kamelenvlees is niet te vreten, maar u weet het niet van mij. Steeds meer mensen hebben er hun buik van vol en eten geen vlees meer of gaan naar de McDonalds, wat op hetzelfde neer komt, maar ook dat weet u niet van mij.
Vis eten dan maar? Al is deze week uitgelekt dat vissen tegenwoordig meer plastic eten dan plankton, door al het afval dat we rechtstreeks…