Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2013, week 16

Mannentaal lucht op

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 297
Een tijdperk loopt ten einde. Zijn we wakker? Van 1890 tot nu 2013 heeft een vrouw ons buitenbeeld bepaald! Na 123 jaar onder feminiene staatshoofden geleefd te hebben komt de Koning weer in beeld. Zeg niet dat het niet uitmaakt. Eenieder met historisch besef zal de betekenis van dit langdurig mangat beseffen. Al zat de vrouw vast nog zo gelikt op de postzegel.
Door gewenning valt het velen van ons niet meer op. Maar internationaal wel! Neem John le Carré meesterspion en -thrillerauteur van…

Het lek van Kroningsdag

dagcolumn
3.6 met 7 stemmen 379
Vraag me niet hoe. Maar het gebeurde. Via via kreeg ik de inhuldigingsrede van onze nieuwe koning in handen.
Een stukje eruit:
‘Beste Landgenoten, op deze bijzondere dag wil ik schoon schip maken. Een groot verzoeningsfeest voor alle Nederlanders. Daarom heet ik hier speciaal welkom: de waxinelichthoudergooier en de damschreeuwer. Uw boodschap is gehoord. Laat mij u de hand schudden.’
Eigenlijk mag ik het niet verklappen om veiligheidsredenen, maar ik hou van openheid. Ik ben er ook bij.…

Toch maar niet stenigen

dagcolumn
3.4 met 7 stemmen 227
Vorige week was er een reaguurder die meende mijn verhaal Teeven op te sieren met enkele niet nader te noemen krachttermen in de richting van Teeven. De man moest op een bepaalde wijze dood, geloof ik.
Nu lijkt het erop dat Teeven vroeg of laat dood gaat, maar ik prefereer toch de natuurlijke weg dan wel een manier van zelfdoding door veelvuldig gebruik van tabak, alcohol of andere middelen waarmee Teeven zijn leven aangenaam pleegt te maken. Ik ben tegen de doodstraf en strek dat niet alleen…

Klein, maar fijntjes Nederland

dagcolumn
4.2 met 9 stemmen 257
Nou zijn de meeste dromen bedrog, maar als ik wakker word en dat bord stamppot ligt er nog...it wasn 't me. Zo zagen de Wallen onder onze ogen er niet bepaald uit, daar minder om te slapen. Door alles toe te laten, houden we ons groot, Nederland het hart zo klein, maar fijntjes pleuren we net zo lief van mening, zoveel meer te zijn dan modderfiguren wij nu weer slaan door van een kluit woorden nog geen fatsoenlijke droom te kunnen kleien, laat staan een koninklijke.
Geen taboe blijft veilig in…

Dood

dagcolumn
4.8 met 8 stemmen 350
Je staat er niet zo vaak bij stil. De dood. Totdat hij op je pad komt. Bij de een wat vroeger; bij een ander later. Soms letterlijk. Een goede vriendin overleed ooit tijdens een hardloopwedstrijd.
Maar wie denkt er nu aan de dood van een achtjarig jochie bij een marathon zoals in Boston? Ik wel, en ik ben niet de enige.
Er is zeker over nagedacht. En dan bedoel ik niet alleen over explosieven en schroeven in een snelkookpan. Als je de Twin Towers als de kathedraal van de westerse wereld…

Koningsverdriet

dagcolumn
4.0 met 8 stemmen 260
Wat niemand weet, is dat Willem-Alexander ook een lied geschreven heeft, dat hij zal zingen onmiddellijk nadat het voltallige Nederlandse volk uit volle borst voor hem het koningslied heeft gezongen.
De versie van Willem-Alexander gaat als volgt:
Hier sta ik dan.
Ik heb van dit moment nooit durven dromen.…