Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2013, week 18

Kent Samsom zijn Traven wel?

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen 198
Hoe pijnlijk ook, Samsom gemangeld door rechts, het en hij staan minder alleen dan lijkt. Sociaaldemocraten vertrouwen traditioneel primair op overheid wetten en regels. PvdA-optiek is werken met afspraken voor liefst wettelijke regelingen die 'de kleine mensen' in de breedte dienen. Mits bezig in of solliciterend naar vaste arbeidsrelaties.
Dat bezig zijn en blijven en de leefvoorwaarden daar omheen is hoofdzaak. Wie en wat buiten wettelijke kaders valt of niet aansluit op haalbaarheid heeft…

Zevenblad voor de mond

dagcolumn
4.6 met 7 stemmen 271
Na gedane arbeid is het heerlijk vertoeven in jouw tuin, rommelig florissant groeit en bloeit van alles door elkaar. Moet kunnen volgens jou maar zevenblad niet, dat zal en moet met wortel en al uit de grond van je hart.
Desalniettemin is het een nuttig plantje, je kunt er thee van trekken en is lekker in een salade. Toch help ik jou en trek mij een ongeluk aan wortels tot diep in de grond. En dan vinden we kleefkruid, afgrijzen weerspiegelt zich in de palm van je handen als…
Fred10 mei 2013Lees meer…

Die Diederik

dagcolumn
2.3 met 3 stemmen 168
Kan een volle zaal ongelijk hebben? Kan een massa dwalen? Sinds Hitler weten we dat het kan, maar zodra een massa een bepaalde kant op gaat en geen gelijk van zijn leider krijgt, golft de goegemeente van verontwaardiging en wordt gedreigd met wegsturen en erger.
Na een emotionele toespraak van Sander Terphuis in het PvdA-congres van Leeuwarden twee weken geleden staat de discussie over strafbaarstelling in de PvdA centraal. Diederik Samsom heeft het bestaan om 'nee' tegen zijn congres te zeggen…

Censuur

dagcolumn
4.2 met 6 stemmen 231
Schreeuwende waterval, dronken op de helft van een glas sterk water. Een leeghoofd loop je niet zomaar op. Kijk, daar staat zij...en zoveel schoonheid is er niet, in woorden wat applaus verdiend of alle aandacht is al verdeeld en het heerst, weet U.
Is het niet de man, als de held die wat teven terloops dood scheldt, is het wel de vrouw en alles wat je er aan had, is een dijk van een tuinbroek en het slappe geouwehaai van twee over het paard getilde lippen.
Waar U de ongewenste intimiteit…

Volksaard

dagcolumn
4.7 met 7 stemmen 285
‘Gab’s Spass?,’ vraagt de schoonmaakster aan ons, als ze na de voorstelling de filmzaal binnenkomt. Een vriend van mij en ik zijn de enige nog overgebleven bezoekers in de zaal. Het is september 2004. De film maakte indruk. Maar de voorstelling is vooral bijzonder omdat het de Duitse première van der Untergang is, in een stadje net over de grens. De zaal zat zo goed als vol met Duitse bezoekers van verschillende generaties.
Der Untergang vertelt het verhaal van het Nazi-regime dat ten…

Een vis op het droge

dagcolumn
4.6 met 9 stemmen 335
Ik mag al eens graag bij Albert Heijn over de vloer komen. Niet alleen omdat het aan de kassa scheelt in de portemonnee (de praktijken die Albert er daarvoor op nahoudt bij de groothandelaars, die wil u niet kennen), maar ook voor de typisch Hollandse sfeer. Dat stukje Nederland in België zonder over de grens te moeten rijden, daar doe ik het voor. Je kan er Hollandse maatjes kopen met vers gesneden ajuin, grote potten vla en twaalf soorten pindakaas.
Maar gisteren sloeg de angst me om het…