Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2013, week 2

Blaadje van God los voor alleman

dagcolumn
4.7 met 6 stemmen 189
Het blad Ratio (1964/65) en Henk J. Meier waren dramatisch één. Zo merkte ik bij lezing na opvraag uit OBA-archieven. Henk schreef het merendeel en zeker spraakmakende deel. Ratio begon waar het vrijdenkersblad ‘Bevrijdend denken‘ ophield, in 1964/1965. In nummer 1 stelde de redactie:
‘Onze beginselverklaring biedt weinig houvast: panta rhei’(alles stroomt'). Nader ingevuld als niet-statisch, ‘per maand springlevend', betrouwbaar, leesbaar en vooral belangstellend voor 'heilige…

Leven als een Eskimo

dagcolumn
3.7 met 15 stemmen 376
Uit je nest bij 10 graden vorst. Ik voer de vogels en zie dat ze geen lege zaadhuls van gister hebben overgelaten. Voor tuinvogels is het fijn dat de mens uit de hoge hoed van Darwin is getoverd. Nu zeggen biologen dat ze dankzij hun verenpak een dikke winterjas dragen. En dat ze door eten een vetlaag opbouwen. Maar hoeveel vette mensen met een dikke winterjas zitten 's nachts op een tak in de ijsnacht?
We leven nu een beetje als Eskimo's in hun iglo's op Groenland. We krabben ons een weg naar…

Eerlijk, elder, eineken

dagcolumn
4.0 met 5 stemmen 163
Deze week stond in het Handelsblad dat uitbaters van kroegen met handen en voeten gebonden waren aan bierleveranciers Grolsch, Jupiler en vooral Heineken. Ze moesten een ketel hebben en die konden ze alleen via een biermerk huren, waarna dat biermerk keihard de verkoop van alle andere merken verbood.
Kortom: er is geen concurrentie aan de tab, maar tussen kroegen. Voor plaatsen met één kroeg betekent zoiets dat een bepaald biermerk jarenlang een monopolie heeft bij die kroeg in dat dorp.
De…

Sinds wanneer is verkrachten geen misdrijf meer...

dagcolumn
3.4 met 19 stemmen 343
maar afgedaan met een vette knipoog, het is de zoveelste kutsmoes als een meute halve gare wilden het op een akkoordje gooien met eigen cultuur.
Als vrouwen niets zijn...hoe wil je dan als man geboren worden?
Recente uitspraken in de media; als een Indiase advocaat in onnozelheid nog nooit heeft gehoord van respectabele dames die verkracht worden, hoe respectabel zijn heren die verkrachten dan?
Volgens een priester uit Italië vragen vrouwen er helemaal zelf om, door onfatsoenlijke kleding te…

Scandi trui

dagcolumn
3.8 met 10 stemmen 369
De grijze dagen van de jaarwisseling zijn voorbij. Sterker nog: de kleur is nu zwart. Inktzwart. De kerstman heeft mijn vrouw namelijk de dvd-box met The Killing serie III cadeau gedaan. Probeer dan nog maar eens te ontsnappen aan die duistere beklemming die deze serie oproept.
Het is vreemd te bedenken dat de top drie van de gelukkigste landen landen al jaren wordt bezet door Scandinavische landen. Dat is niet af te leiden uit het strikte verbod op humor in elke Scandi thriller. En dan de…

Bejaardenzorg

dagcolumn
4.3 met 31 stemmen 388
Ik heb een zwak voor bejaarde vrouwen van boven de tachtig. Zo weerloos ze zijn tegen het griepvirus en handtasdieven, zo aandoenlijk zijn ze. Heel hun leven hebben ze zich te pletter gewerkt, hun kinderen met vallen en opstaan grootgebracht, ziektes overwonnen en geliefden begraven, en toen ze eindelijk met pensioen konden, begon het afzien opnieuw: rondkomen met nog geen 800 euro per maand.
Onder het juk van schrijnend geldgebrek zie je ze op straat stiekem lonken naar levensgrote…