Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2013, week 37

Ontbundeling

dagcolumn
4.2 met 4 stemmen 187
Er is één groep die woorden als participatie mijdt als de pest en alles gewoon overal altijd zelf wil doen. Uitgesproken Ruttecategorie zou je denken. Die kotst van bemoeienis en interventies van overheden. Dat zijn de mensen dicht bij de natuur. Nog niet stedelijk beschaafd. In staat naar eigen idee merendeels voor zichzelf te zorgen.
Jagers en agrariërs. Jagers willen onbegrensd jagen in eeuwige jachtvelden. Een al eeuwen uitstervende soort.
Hun utopie hier is na Bernards overlijden…

Burn-out

dagcolumn
4.2 met 5 stemmen 130
Ik heb ineens een burn-out.
Op internet gekeken (want ik leef sinds kort in een participatiesamenleving en ik moet dus doen wat ik zelf kan) maar daar kon ik de oorzaak niet vinden. Totdat ik erachter kwam dat internet een onderdeel is van het probleem. Via dat medium én de krant én de televisie komt er zoveel informatie mijn systeem binnen dat ik nu een overload heb. En over elk stuk informatie denk ik na. En nu ben ik dus outgeburnd. Een greep:
Ik kan er maar niet aan wennen dat ik een…

Waar is de bloembak gebleven?

dagcolumn
4.1 met 8 stemmen 149
In een gefuseerde gemeente in Zuid Holland vertelde iemand me dat er vroeger bloembakken op straat stonden. Die werden onderhouden door de gemeente. Nu zijn ze weg.
Vanwege mijn werk sprak ik de volgende dag een ambtenaar die er alles van wist. Het had te maken met de fusie van deze gemeente in 2004. Vijf gemeenten werden samengevoegd tot één gemeente. Hoewel de ene gemeente meer reserves had dan de ander, waar de financiën van alle vijf op orde. Maar vrij snel na de fusie kampte de nieuwe…

Wat mensen bezielt? Niets in het bijzonder.

dagcolumn
3.8 met 9 stemmen 185
Zo peilloos diep kan de mensch dus zinken met geleuter…hoe komen uitgerangeerde Aragieren met de cultuur erbij om pedozieligheid als traditie te verkopen? Dromen al maagdenlang, het puur moeten hebben van voorrang. En al kwam de heiligste boon zelf om zijn verdiende zoon vragen; karma is a bitch. Reken maar dat iemand de poppetjes nog uit jouw ogen komt neuken, laffe woestijnwrat. Een meisje van maar acht jaar, dat is nauwelijks te bevatten.
Hoe donker moet het straks worden om jou…

Spannende wedstrijd

dagcolumn
4.5 met 2 stemmen 150
Wielerkenners weten het al lang, maar dit jaar werd het weer bevestigd. De Tour de France is een van de saaiste sportieve evenementen. De Fransen mogen nog steeds denken dat zij beschikken over de zwaarste en spectaculairste wielerkoers, maar ze hebben het mis.
Want in Frankrijk kijken we op zomermiddagen naar een groep veelkleurige mannen die over eindeloze wegen fietsen langs dromerige dorpjes. Pas aan het einde van die middag gebeurt er iets: dan gaan die mannen wat harder rijden, om…

Angsthaas

dagcolumn
3.8 met 13 stemmen 801
Ik haat angsten. Er zijn dagen dat ik mijn bed niet uit durf uit schrik voor mijn angsten. Het begint al als de wekker afloopt, om acht uur, met mijn octofobie. Angst voor het getal 8. Ik krijg geen hoogte van het getal 8. Ik weet niet waar het begint en waar het stopt. Overal en nergens. Het doet mij denken aan mijn angst voor oneindigheid. Ik mag er niet aan denken dat ik na de dood oneindig blijf verderleven. Als een insect bijvoorbeeld, want ik krijg de kriebels van insecten. Zeker die…
Johan De Smet15 september 2013Lees meer…