Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2013, week 39

13 april 1822

dagcolumn
4.3 met 6 stemmen 256
Opmerkelijk dat zo weinig kranten erover schreven Een monumentaal gebouw dat toch instortte. Weliswaar niet met één klap. Ook niet meer commercieel in gebruik voor de oorspronkelijke doeleinden. Tijdelijk graanopslag. De eigenaar VOC was vrijwel failliet in 1795 door de Nederlandse staat overgenomen.
Tijdens de bezetting lag de hele handel vrijwel stil. Daarna verhuisde het V.O.C.-zenuwcentrum naar Den Haag. Historicus Brugmans schrijft dat in 1813 compleet opnieuw moest worden begonnen.…

Bart Smit

dagcolumn
4.0 met 2 stemmen 155
Ons land is in rep en roer. Er is iets aan de hand en het móet aangepakt.
Je denkt: Heh? Is er in Nederland ook een boot met vluchtelingen in de fik gevlogen en gezonken? Nee, het is allemaal veel erger. Wat dan wat dan? Hoor ik u denken.
Bart Smit heeft een foto in zijn cadeaugids geplaatst die ‘voorbijgaat aan de emancipatie’. Het ‘rolbevestigende karakter is stuitend’ en ‘de conservatieve beeldvorming is beneden alle peil’.
Zo ongeveer luiden de reacties van betrokken…

Onvrijwillig vrijwillig

dagcolumn
4.2 met 6 stemmen 160
De trein reed naar Groningen. In Zwolle stapte een wat luidruchtige jongen in: ‘Ik ben jarig,’ riep hij, ‘jullie moeten zingen!’ De trein was wat vertraagd. De mensen waren moe van de lange dag en het was al bijna half een. De reizigers verlangden naar een bed en de meesten wilden niets liever dan de ogen sluiten en doen alsof ze sliepen, terwijl de trein naar het donkere Drentse landschap bewoog.
Maar toch werd er gezongen. Aarzelend begon iemand met ‘Lang zal die leven’. Een paar…

Dat geloof je toch zelf niet?

dagcolumn
4.1 met 7 stemmen 241
Waarom in Hemelsnaam belasten met dit stukje paradijs, het is al een stervensdruk leven als God in de wolken...dus stort Uw (geld)hart bij de Kerk voor Atheïsten uit en er wordt iets aan Verlichting gedaan. Vaste preek op zondag; de bijeenkomstigheid van twijfelgevallen engelen zat, in ieder geval. Eerst maar eens zien en wilt U wel geloven, krijgen we nog meer gedoe. Wat moeten we anders denken van de Grote Ongelovige eigenlijk zegt wat hij niet hebben kan: Komt allen tezamen.
Gezegend door…

Functioneel bloot

dagcolumn
3.8 met 5 stemmen 357
Amerikanen die verontwaardigd zijn over penispaaltjes en moslims die proberen een Miss-verkiezing te verbieden: deze week werd weer eens duidelijk dat de wereld steeds truttiger wordt. De vrije geest, de frisse wind van de jaren zestig ligt heel ver achter ons en kwijnt steeds verder weg.
Het gaat hier niet om een pleidooi voor wilde seks op televisie, of blote mensen in het straatbeeld. Het gaat wel om het behoud van de vrijheid die we in de afgelopen decennia opgebouwd hebben.
Waarom is…

Afscheid

dagcolumn
4.1 met 10 stemmen 459
Het is de laatste keer dat ik u schrijf. Al weet ik niet eens wie u bent. Een man, een vrouw, een kind, een grootmoeder. Ik vind geen woorden meer. Ik weet niet meer wat u wil lezen. De laatste tijd werden woorden weeën die mij niets dan zorgen baarden. Ik ben moe. Als u een grootmoeder was, kwam ik naast u in de zetel zitten en zou ik mijn hoofd in uw schoot leggen en zachtjes huilen. Waarna u één van uw gerimpelde, blauwbeaderde handen op mijn hoofd zou leggen en zeggen: ‘Het is niet…
Johan De Smet29 september 2013Lees meer…