Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2013, week 4

Dapper

dagcolumn
4.2 met 14 stemmen 434
Het verdriet valt met bakken uit de lucht. De lucht blijft inktzwart uitdruipen. Op de Nieuwe Ooster Begraafplaats nemen we afscheid van Edo. Zesenveertig jaar, veel te jong. Kanker. Mei 2012 kwam de aanzegging. Van vrijwel geen overlevingskans.
Edo vocht voor elke kans. Benutte onderwijl alle tijd van leven optimaal. Moest meteen stoppen met werken. Maar tafeltennissen bleef hij tussen de kuren door. Als het ook maar even kon. De eerste kuur sloeg aan. Wij hoopten vertwijfeld met hem.
Waarna…

Cultuurdictatuur

dagcolumn
4.2 met 26 stemmen 532
Kranten unaniem: vol lof over Beatrix, las ik op teletekst. Even daarna stond ik een half uur te praten met Annie van Dijk, bijstandsmoeder. Gescheiden, haar ex ging er vandoor met een jonger ding. Zoon is borderliner. Alleenstaande Annie kan niet meer rondkomen door de verhoogde belasting met dank aan Rutte II. Wie bij teletekst zou Annie kennen?
Hoeveel uren televisie zou het journaille gevuld hebben met de abdicatie van Hare Majesteit? Terugblikken op haar 33-jarige regeerperiode. Niet te…

Aap, noot, Mies

dagcolumn
3.2 met 5 stemmen 218
Ik voel me het meest aap als ik een walnoot met mijn eigen handen heb gekraakt. Dat is niet eenvoudig. Apen zijn niet dom of onhandig. Je moet de noot op een plat hard vlak leggen, een platte steen of het aanrecht, met één hand vasthouden en er vervolgens sla je er met de andere hand opslaan. Ook dat moet nauwkeurig. Je moet de noot raken met het bot dat onder je pink vlak boven je pols zit. Je hand heeft veel plekken die te zacht zijn en je wilt natuurlijk ook niet een middenhandsbeentje…

Als het denken stopt

dagcolumn
3.5 met 12 stemmen 339
We schreven de sterren So you think you can die now? onder een blote hemel en soms traden er bijwerkingen op; om in het verkeerde lichaam terug te komen, vielen anderen buiten het bewustzijn om van het lachen.
Natuurlijk is er altijd wat na de dood, we komen ogen tekort...maar kunnen geen Elvis meer zien; er zijn er gewoon te veel van. En ook al is het geen gezicht, heeft het altijd nog iets weg van in blijde boodschap zijn van een adembenemend uitzicht... over mijn lijk.
Zo heb ik mijn hele…

Water

dagcolumn
3.8 met 8 stemmen 315
‘Voor het gebruik van water wordt € 12, - op de huur van uw volkstuin in mindering gebracht’, staat op de afrekening van 2012. Mijn inspanning om alleen nog gebruik te maken van regenwater levert me voordeel op. Geen vetpot, maar het gaat om het principe. Waarom kostbaar leidingwater gebruiken, als het niet hoeft? 120 Miljoen mensen in alleen al Europa hebben niet de beschikking over schoon leidingwater.
Maak gebruik van wat beschikbaar is. Dat geldt ook voor natuurijs en schaatsen: als…

Morgan Freeman

dagcolumn
4.6 met 25 stemmen 432
Iemand zal het wel grappig gevonden hebben. Dat de leerkrachten in spe Morgan Freeman antwoordden toen hen in het kader van een onderzoek naar hun algemene kennis een foto van Nelson Mandela werd voorgehouden. Dat ze denken dat de Tweede Wereldoorlog zich ergens in de jaren 1800 afspeelde en dat de Waalse socialisten in de Vlaamse regering zitten.
Ik niet.
Ook niet dat ze er geen benul van hebben waar China ligt, of Congo. We konden het zien aankomen natuurlijk. De spellings- en dt-fouten…