Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2013, week 41

Veen komt door

dagcolumn
4.2 met 4 stemmen 211
Dichters zijn er in alle maten en soorten maar vandaag heb ik een mistroostig tastende in de aanbieding. Met klassieke thema’s vergankelijkheid, dood, afscheid, liefde en zingeving. Genaamd Robin Veen, geboren te Monster maar aangegeven in Den Haag. Meteen extra kronkelig op aarde geworpen - naar Sartre. Debuterend thans met ‘Ga hier aan land’. Maar geen groentje, 2009 stootte hij landelijk door met JAS in de TOP-10 van Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.
Veen is ingetogen zacht…

Wie zijn wij?

dagcolumn
3.9 met 7 stemmen 157
Wat ik van het Sinterklaasfeest met Pieten vind en wat mijn standpunt is aangaande Rusland.
Verdomme daar gaat mijn nachtrust.
Mijn innerlijke journalist stelde mij deze vragen en ik kwam niet zo snel tot een antwoord. Lastige materie. Waarom eigenlijk?
Ik vind allereerst dat Nederland al veel teveel moet inleveren op allerlei vlak. Niet alleen door de bezuinigingen maar ook door de Europese regels. Al zijn die bezuinigingen grotendeels een gevolg van die Europese regels. We hebben Fokker en…

Gelijkheid is goed fout

dagcolumn
3.8 met 4 stemmen 151
In Paddepoel, een wijk van Groningen met een naam die ik nooit begrepen heb, staan duizend of meer dezelfde huizen. Ik stond een keer op een dak van één van die huizen. Er was een ruim dakterras. Maar ik zag allemaal dezelfde daken. Straten vol dezelfde daken. Een zee van dezelfde daken.
Ik voelde me meteen ongelukkig. Hoewel het ver eigenlijk best een aardig huis was, was het onmogelijk om het te kopen. Gelijkheid is verschrikkelijk.
Soms loop ik door de straten van Paddepoel. Huis na huis…

Vrijuit

dagcolumn
4.4 met 12 stemmen 235
Bijna zalvend aait hij over ruggengraat arm klootjesvolk, als zijnde opperste staat van eigen, dunkt mij. Het liegt er niet om, wat gedrukt staat en dan enter maar geen vuil woordje aan de lucht, mocht U gerust adem willen halen. Door de bazen van het net ontsnapt geen ene moer meer aan naargeestigheid en het heerst, weet U. Laat alles wat tot de verbeelding spreekt maar aan het opperhoofd over.
Er staan ikweetniethoeveel levens op het spel, Russisch roulette zoals dat heet, hangijzer tot aan…

Televisieteloorgang

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 183
Televisie kijken was best leuk, totdat de commerciële omroepen in beeld verschenen. Die wisten dat je met een simpel in elkaar geflanst programma heel veel kijkers kon trekken. Veel lol, veel sterren, veel emotie, veel kijkers, veel geld verdienen. Wie in dat soort televisieprogramma’s geen trek had en een iets minder zouteloos programma zocht, kon het nog om een uur of tien ’s avonds proberen, of later. En zo is het nog steeds. De publieke omroepen deden en doen hun best om de mix tussen…