Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2013, week 43

Herinnering Verlicht

dagcolumn
4.5 met 8 stemmen 258
Afgelopen woensdag weer ‘Herinnering verlicht’, avondherdenking 2013 op de Nieuwe Ooster. Amsterdam. Nabestaanden kwamen weer in groten getale de rustplek van hun overledene bezoeken. Met lichtjes, beeldende kunst, poëzie, verhalen en muziek ruimte om gezamenlijk te herdenken.
Zoals een mevrouw zei: ‘Het hele jaar ben ik hier in mijn eentje voor mijn man. Alleen vanavond voelt dat echt anders. Samen.’
Steeds meer mensen verlichten eigen graven. Dat wordt gestimuleerd. Geeft extra…

Er was een tijd...

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen 1.034
…dat we theatervolk niet vertrouwden. Het bestond uit rondreizende losbollen met een discutabele reputatie.
…dat we studenten niet vertrouwden. Ze beschimpten de burgerij en stonden aan de wieg van elke opstand.
…dat we moslims niet vertrouwden. Criminelen waren het die uit waren op onze eigendommen.
…dat de meerderheid van de Nederlanders niet op D’66 stemde.…

Zwarte Piet kan niet weg

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen 371
Aan onze nationale Sinterklaastraditie is een nieuwe traditie toegevoegd: de Zwarte Pietendiscussie. Elke oktober duikt hij weer op: vanwege de slavernij, vanwege de discriminatie, vanwege de stigmatisering moet het nu eindelijk afgelopen zijn met de eeuwenoude traditie om Zwarte Piet de knecht te laten zijn. Hij moet wit. Gekleurd. Alles is al geprobeerd en hardnekkig blijft hij zwart.
Want zodra de stoomboot in zicht is, juichen alle kinderen en iedereen die nog serieus kritiek heeft, zwijgt…

Kunst is je poot stijf houden.

dagcolumn
4.0 met 11 stemmen 190
Draai het eens om; te leven op dat krappe stukje aarde. Olifanten zijn er niet op gebouwd om rondjes te draaien in een tent. En al onze kitsch over zijn rug mee te zeulen van hot naar nog meer herrie. Mensch...dik tevreden, met het volste recht op een mensenleven, midden in een overvloed aan middelen om je niet te pletter hoeven vervelen, staren we nog steeds verknipt genoeg maar wat graag naar afgebeulde dieren en zijn we de beroerdste niet om daar gretig voor te betalen uit den volle…

Koopmacht

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 141
„Wilt u ook de nieuwe kaart?“, vraagt het meisje aan de kassa in de supermarkt. Ha, op die vraag was ik voorbereid. De snode plannen van deze winkelketen moet zo’n beetje elke Nederlander opgemerkt hebben. Voor mij is het duidelijk: ik heb geen behoefte aan gesjoemel met persoonlijke gegevens en inkijkjes in mijn inkoopgedrag. Ik zit niet te wachten op persoonlijke aanbiedingen en reclame.

Hoewel, ik doe graag mee als er in een supermarkt, maakt niet uit welke dat is, een leuk product…