Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2013, week 45

Jan Potocki vreemd Pools!

dagcolumn
3.7 met 6 stemmen 669
Met voorsprong blijft de vreemdste Pool Graaf Jan Potocki (1761-1815). Opgeleid in Zwitserland sprak hij vloeiend acht talen, waaronder Arabisch. Naast Verlichtingsmens ultiem romanticus. Verenigde Baron van Münchhausen en Marco Polo ineen.
Hij deed veldonderzoek in Noord-Afrika is daarmee grondlegger van ethologie, multidisciplinaire wetenschap. Daartoe gedreven door zijn breed uitgemeten contradictoire oriëntaties. Linguïst, Alumbrado(Spaans eind middeleeuws ketters gnosticus), arabist,…

IJssel

dagcolumn
4.3 met 3 stemmen 177
Afgelopen maandag moest ik in Zwolle zijn.
Zwolle ligt ‘boven de rivieren’ en altijd als ik naar ‘boven de rivieren’ moet, dan maakt het me niet uit hoe vroeg ik op moet. En ik moest vroeg op.
Ik denk dat het komt omdat Zwolle langs de IJssel ligt. Ik ben geboren in een dorp langs de IJssel en ik heb wel eens gedacht dat een rivier door je heen kan stromen. In dorpen en steden rond de IJssel voel ik me thuis. Er is dat troostende van die altijd aanwezige rivier. Een moeder die nooit…

Windenergie

dagcolumn
4.5 met 4 stemmen 165
De wind woei niet, stormde niet, maar raasde woedend over het kleine eilandenrijk. Mensen verborgen zich kansloos in huizen. Auto’s waren speelballen. De zee, de Stille Oceaan wordt hij wel genoemd, sprong over de wering, rende door de straten, brak deuren open, spoot door ramen alsof ze er niet waren en ergens op een hoge plek in het midden van de stad liep het een kelder in waar misschien een moeder, misschien een vader en misschien een kind hoopten de orkaan veilig te kunnen doorstaan.
Het…

Liberaal?

dagcolumn
4.2 met 4 stemmen 174
Om een honderdtal ‘jihadisten’ te achterhalen wil minister Opstelten de reisgegevens van miljoenen Nederlanders opslaan in een buitengewoon grote database. Elke reis van een Nederlander is daarmee bij voorbaat verdacht.
De minister van Veiligheid en Justitie heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat hij de mogelijkheden om reisgegevens te gebruiken wil uitbreiden en het gebruik van reisgegevens nationaal mogelijk wil maken.
In de brief schrijft de minister dat Nederlandse…
Dagschrijver13 november 2013Lees meer…

Allah ziet alles

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 147
In de winkel loopt een man een meter voor mij, we zijn allebei op weg naar de kassa. Het is een kleine man en hij loopt langzaam. Heel even schiet de gedachte door mijn hoofd dat ik hem nog snel kan inhalen en daarmee weer wat wachttijd kan winnen. Maar waarom zou ik, ik heb vandaag geen haast.
De man schuifelt verder en kijkt even om. Het is een oude man, een buitenlander, misschien afkomstig uit Turkije maar dat is niet duidelijk te zien. Hij heeft een vriendelijk gezicht met een vrolijke…

Barack Obama: oorlogsmisdadiger.

dagcolumn
4.5 met 6 stemmen 258
Het wordt steeds manifester dat de Verenigde Staten de afgelopen jaren meerdere duizenden tegenstanders heeft vermoord.
Het is ook bekend geworden dat deze moordpartijen plaatsvinden met medeweten en toestemming van de president.
Toen Barack Obama 5 jaar geleden aan de macht kwam, waren velen hoopvol gestemd. Hij zou als integer politicus na Bush - die een grote verantwoordelijkheid droeg voor het toegepaste geweld in het Midden Oosten na 9/11 - de oorlogen beëindigen en een nieuw vorm van…
Dagschrijver10 november 2013Lees meer…