Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2014, week 13

Vrijwilligers aller landen verenigt u

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 257
Ik stapte de trein uit en het museum lag tegenover Instituut Saint-Louis. Kostschool. Waar de broeders mijn vader rechts dachten te maken met zijn linkerhand op zijn rug. Vastgebonden. Lukte niet, wij zijn hardleers.
Museumweekend nu. Ik verkende reeds het Zouavenmuseum Oudenbosch. Mijn overgrootvader Henk Simon(1841-1909) was er immers één. Uniek: merendeels laaggeschoolde jongeren op zo’n complexe onderneming in verre landen. Onverzekerd. Onbetaald. Klagen ZZP’ers nu over risico's?…

Verveling

dagcolumn
4.2 met 4 stemmen 156
Ik kan me soms vervelen als ik veel te doen heb. Is dat paradoxaal?
Paradoxaal genoeg niet. Als ik veel te doen heb ben ik vaak onverwacht gestructureerd en hou ik soms tijd over tussen twee acties. Die loze tijd wil ik dan niet opvullen anders blijf je bezig. Maar door de flow van de bezigheden krijg ik dan het gevoel dat ik me verveel. Andere mensen noemen dat misschien ontspanning. Ik vind het vaak lastig om te ontspannen, zeker als ik er niet bewust voor kies. Ik doe dingen nou eenmaal te…

Doodstraf

dagcolumn
4.7 met 3 stemmen 197
Als ik gastlessen aan MBO-scholen geef, blijken leerlingen vaak groot voorstander van de doodstraf. Dat is lekker makkelijk. Ja, zeggen ze, want bij levenslang sta je na vijftien of twintig jaar weer gewoon op straat.
Hoewel ze zelf nog nauwelijks twintig zijn, hebben ze geen idee, wat het inhoudt, twintig jaar gevangenisstraf, maar ik moet ze op dit punt verbeteren. Levenslang is levenslang. Echt?
Verbaasde ogen.
Ja, echt.…

Nou, zo geweldig!

dagcolumn
4.4 met 11 stemmen 307
Zoals de vrouw in den beginne al aan de haren erbij gesleept moest worden. Ja, waar blijft de tijd...nou, ze word gedood. Door twee mannen, want politie is ook maar een woord. Omdat zij verdacht veel lijkt op een mooi excuus om buiten je boekje te kunnen gaan. Nooit gezien zeker, ze was al gewond. Als een stuk vuil achterin de auto gesmeten, maar geen vrouw overboord hoor, daar merken zij toch niets van.
Een vrouw van 96 jaar, mét hoofddoek én een krasse tent in de schaduw van haar leven,…

Het uurtje van Obama en Poetin

dagcolumn
3.0 met 2 stemmen 158
Het leek wel alsof er bij de nucleaire top in Den Haag maar één man op bezoek was. Hoe alle andere belangrijke dames en heren in Nederland arriveerden bleef onbekend, maar van de President van de Verenigde Staten weten we alles. Elk detail van Obama’s bezoek werd uitvergroot.
Dat moet wel te maken hebben met het Amerikaanse gevoel voor show. Of is het een staaltje van hitsige journalistiek? Zo veel mogelijk onzinnige details laten zien? Waarschijnlijk beide. Kijk maar naar een ander…