Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2015, week 50

Klimaatverandering

dagcolumn
3.7 met 6 stemmen 144
Het regent weer.
Alsof het dit hele jaar dat we hier wonen alleen maar heeft geregend.
Ligt het aan de bomen? Is hun wens voor water zo sterk? Was het hier altijd al zo? Nat?
Schotland, ja, dat begrijp ik wel. Ierland ook. De hele sfeer van die plekken is geschilderd met de waterverf van de regen. Maar sinds we hier tussen de bomen wonen, onder de bomen, ondertussen de bomen, druilt het. Huilt het.…
Ton Hettema19 december 2015Lees meer…

Heiligverklaringen en andere ongemakken

dagcolumn
2.4 met 9 stemmen 132
Moeder Teresa wordt heilig verklaard. Zalig was ze al. Om heilig verklaard te worden door de Paus moet je minstens twee wonderen hebben verricht. De bronnen zijn het er niet helemaal over eens of de wonderen wel echte wonderen waren en of Moeder Teresa wel echt zo aardig en goedgeefs was als door velen verondersteld wordt maar ach een kniesoor die daar op let bij zo’n feestje.
Bovenstaande is de aanleiding tot een gedachte-experimentje mijnerzijds over religie in het algemeen. Als ik zo’n…
Skald18 december 2015Lees meer…

Haat

dagcolumn
4.0 met 6 stemmen 170
Mijn buurman gaf mij door de heg een verschrikkelijk boek. Meer dan duizend pagina’s ellende. Het was een redelijk droge geschiedenis van de concentratiekampen in Duitsland 1933-1945.
Natuurlijk weet je dat dit de plaats is waar de mens zich ongeveer het meest onbeschaafd heeft gedragen, maar je leert toch bij.
In de eerste plaats dat de kampen niet voor Joden zijn gebouwd, maar voor vijanden van Hitler. Duitse communisten en sociaaldemocraten waren de eersten die in 1933 de kampen van binnen…

Voor Jozefien

dagcolumn
4.2 met 5 stemmen 191
Ik snel langs titels in een boekwinkel. Volle tafels, bekend en onbekend werk. 'Ik ben pelgrim' knalt uit een kaft. Pak het boek. Het is zwaar. Loop ermee naar de leestafel. Sla het open. De eerste zin. Ik schrijf het op papier:
'Er zijn van die plekken die ik me mijn hele leven zal herinneren.'
Ik sluit het boek. Daarna mijn ogen. Droom even weg. En laat de pen zijn werk doen.
Er zijn van die plekken die ik me mijn hele leven zal herinneren. Plekken die symbool staan voor de levens die geleefd…
René Turk15 december 2015Lees meer…

Flexetariër

dagcolumn
3.8 met 4 stemmen 363
De Klimaattop zit er op. Of we er de planeet mee gered hebben weet ik niet. Het was deze week wel de aanleiding om Jesse Klaver aan tafel te vragen in De Wereld Draait Door. En na Meat the truth hebben we nu ook Cowspiracy. Weer een film die ons vertelt dat vlees eten het klimaat meer kapot maakt dan je lief is. Meer ook dan auto rijden. Jesse maakt dankbaar gebruik van de gelegenheid om ons te vertellen hoe het zit. En hij doet dat op formidabele wijze.
Het gesprek is net zo voorgekookt als…

Versieren

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 156
Iedereen kent het eigenlijk wel. Je stapt de deur uit en een hijgend geluid komt je tegemoet. Niet veel later gevolgd door een bezweet medemens in fluorescerend geel jasje en knipperend rood lampje. Het lampje kan te vinden zijn om het been of de arm, aan de schoen, op de borst en zelfs soms op het voorhoofd van de hardloper in kwestie.
Sporten is gezond! Dat is weliswaar niet altijd aan de uiterlijke kenmerken en gemoedstoestand van de sporter te herkennen. Maar bewegen op zich is natuurlijk…
Gustaf Kreuz13 december 2015Lees meer…